Biznis vesti

Jedinstvena naplata putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji: Kako radi sistem, gde se kupuju uređaji i kome su namenjeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

05/07/2023

-

15:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Počela je upotreba zajedničkog TAG uređaja za elektronsku naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji koja će olakšati putovanje, naročito onima koji preko Severne Makedonije putuju u Grčku na more. Međutim, oni vozači koji već poseduju uređaj za elektronsku naplatu moraju da ga prekonfigurišu da bi mogli da ga koriste i u Severnoj Makedoniji.

Za sve one koji već imaju TAG uređaj u pripejd sistemu, procedura za prekonfigurisanje se nalazi na sajtu openbalkan-etc.com. Ukoliko neko pođe na putovanje, a nije prekonfigurisao svoj uređaj, ovog leta će to moći da uradi i na prodajnom mestu u Preševu, gde će uređaj takođe moći i da se kupi.

Prodajno mesto su otvorili "Putevi Srbije" i nalazi se na parkingu posle naplatne stanice Preševo. Zaposleni kažu da za sada uglavnom dolaze vozači koji žele  da prekonfigurišu svoj TAG uređaj, odnosno da ga povežu sa platnom karticom.

Uređaji za elektronsku naplatu putarine inače se mogu kupiti kod ovlašćenih distributera JP "Putevi Srbije", kao i na prodajnim mestima JP "Pošta Srbije", a uskoro i na prodajnim mestima ovlašćenih distributera za ENP. 

Kako će funkcionisati naplata?

Korisnicima će se, nakon korišćenja određene deonice auto-puta, izvršiti automatska naplata putarine sa registrovane platne debitne ili kreditne kartice. To znači da vozači više neće morati da se zaustavljaju i dopunjavaju TAG-ove na prodajnim mestima. U Srbiji će se putarina naplaćivati u dinarima, dok će se u Severnoj Makedoniji naplaćivati u makedonskim denarima. Obračunavaće se po zvaničnom srednjem kursu obe zemlje.

Euronews

"Preko interneta povezujete karticu preko veb portala za naplatu puarine. Putarina vam se skida sutradan u odnosu na dan putovanja. Svi korinici treba da imaju novac na računu da bi TAG radio jer ukoliko sutradan, dan nakon prolaska kroz naplatnu stanicu ne dođe do skidanja novca sa katice jer nema sredstava na računu, taj TAG će iči na crnu listu, neće se dizati rampa i nećete moći da prolazite kroz naplatne stanice, a novac cemo naplaćivati u naknadnom postupku. Molimo korisnike da obezbede novac na karticama, a procedura je poptuno jednostavna za povezivanje TAG-a za platnu karticu", rekao je za Euronews Srbija Darko Savić iz Puteva Srbije.

Kada će biti omogućena objedinjena elektronska naplata i za kamione?

Za sada, upoteba zajedničkog TAG-a važi za vozače putničkih automobila, ali uskoro će biti omogućena i za vozače kamiona iz obe države.

Reporterka Euronews Srbija razgovarala je jutros sa jednim vozačem teretnjaka koji je rekao da bi mu to bilo veoma korisno, s obzirom na velike gužve u vreme turističke sezone.

Darko Savić iz Puteva Srbije navodi da će u narednih nekoliko dana biti pušten u rad sistem elektronske naplate putarine za teška teretna vozila, odnosno za ostale kategorije, izuzev putničkih vozila za koji već važi. 

"Ne radi se o nekakvom problemu, jednostavno tehnički hoćemo sve ovo da ispitamo. Sistem sad radi, funkcionise bez problema jer se radi o razmeni novca između dve države i dva preduzeža koja funkcionišu u dve države. Iako sve radi kako treba i u naboljem je mogućem redu, vrlo brzo žemo imati i kamione koji će koristiti integrisani sistem za naplatu putarine. Ne postoje tehničke prepreke, ali da vidimo par dana kako ovo funkcionise, a onda ćemo polako da uvedemo i ostali saobraćaj u ovaj režim", kaže Savić. 

Da li će se sistem širiti?

Savić je rekao da će objedinjeni sistem naplate elektronske putarine definitivno ubrzati protok saobraćaja kroz naplatne stanice kako u Srbiji tako i u Severnoj Makedoniji. 

"Mi u Srbiji imamo preko 700.000 aktivnih korisnika elektronske naplate putarine, preko 400.000 su isključivo putnička vozila. Veliki broj njih leti ide na more u Grčku, prolazi kroz Severnu Makedoniju, ti ljudi više neće imati potrebu da staju na naplatne stanice već ce koristiti njihove kanale za elektronsku naplatu putarine i prolaziti bez zaustavljanja. Definitivno će ovo jako ubrzati protok saobraćaja", naveo je Savić.  

Prema njegovim rečima, za vozače iz Severne Makedonije ista je procedura za korišćenje TAG-ova u Srbiji uz novi sistem. 

"Njima je interesantniji teretni saobraćaj, imaju poprilično veliki broj kamiona koji gravitira ka Zapadnoj Evropi. Njihova glavna želja, intencija je bila da se uključi što veći broj kamiona u sistem i mi radimo na tome da što pre krenemo i sa kamionskim saobraćajem", kaže Savić. 

Savić je naveo da je planirano širenje sistema objedinjene elektronske naplate putarina i da su u jeku pregovori o tome sa "Hrvatskim autocestama". 

"Očekujemo njihovu delegaciju ovih dana kod nas u Beogradu gde ćemo razgovarati o tehničkim detaljima kako bismo dogovorili kako će biti povezana dva sistema za naplatu putarine i vrlo brzo nas očekuje funkcionisanje TAG-ova i u Hrvatskoj, nadamo se od septembra", naveo je Savić. 

Komentari (0)

Biznis