Biznis vesti

Nemački potrošači optimisti: Nadaju se većim prihodima, nižoj inflaciji

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

10:28

Nemački potrošači optimisti: Nadaju se većim prihodima, nižoj inflaciji
Nemački potrošači optimisti: Nadaju se većim prihodima, nižoj inflaciji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka agencija za istraživanje tržišta GfK saopštila je danas da je njen indeks potrošačkog raspoloženja za avgust blago porastao na -24,4 poena sa julskih -25,4 poena. Tržišta su očekivala da će u avgustu Gfk indeks potrošačkog raspoloženja porasti nešto manje, na -24,7 poena.

Nakon blagog pada u prethodnom mesecu, raspoloženje potrošača se ponovo stabilizovalo. Očekivanja prihoda su blago porasla, dok su ekonomska očekivanja i sklonost kupovini ostali praktično nepromenjeni od juna, navodi se na sajtu agencije sa sedištem u Nirnbergu.

"Potrošači se nadaju nižoj inlaciji i većim prihodima, ali malo veći optimizam u narednim mescima se neće odraziti na privatnu potrošnju i ekonomski razvoj", smatra stručnjak GfK za ponašanje potrošača, Rolf Birkl.

Nemačka domaćinstva trenutno očekuju rast svojih prihoda, a ovaj pokazatelj je mesečno porastao za 5,5 poena, na - 5,1 poena.

Ovo je najbolja vrednost od izbijanja rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, napominje agencija.
Potrošači u Nemačkoj ne žele da mnogo troše - sklonost kupovini je porasla na -14,3 poena sa julskih -14,6 poena - što je takoreći nepromenjeno u odnosu na jul 2022. godine, kada je ovaj indeks bio na nivou od -14,5 poena.

Ekonomska očekivanja  su na nivou od 3,7 poena, što je isto kao prethodnog meseca.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis