Biznis vesti

Srpsko-ugandski poslovni forum: Važno prisustvo Srbije na afričkom kontinentu

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2023

-

13:51

Srpsko-ugandski poslovni forum: Važno prisustvo Srbije na afričkom kontinentu
Srpsko-ugandski poslovni forum: Važno prisustvo Srbije na afričkom kontinentu - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas, na otvaranju poslovnog susreta Srbija-Ugande, da je veoma važno da se uspostavi saradnja sa Ugandom, pre svega zato što je veliko tržište i jedno je od najbrže rastujućih u Africi. 

Čadež je kazao da se posetom predsednik Ugande Jureverija Kugata Musevenija Srbiji, otvara novo poglavlje ne toliko iskorišćenog prostora za ekonomsku saradnju.

Predsednik PKS je naveo da je danas na poslovnom susretu prisutno više od 100 privrednika iz Ugande i Srbije kako bi razmenili iskustva i znanje o međusobnoj saradnji. 

On je dodao da sada imamo trgovinsku razmenu, koja nije toliko velika koliko može da bude. 

"Nije nam Uganda samo zanimljiva zato što ima skoro 50 miliona stanovnika, jer je veliko tržište, već zbog toga što je Uganda deo istočne ekonomske zajednice od sedam afričkih zemalja, najbrža rastuća ekonomija Afrike i deo ekonomskog afričkog prostora", rekao je Čadež.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"Samo trenutno ako pogledamo na to šta se  dešava u Ugandi i u Srbiji, postoji praktična potreba za saradnju sektora poljoprivrede, prehrambrene industrije i tu govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji u nekom transferu znanja, do nekih stvari kao što je 'smart poljoprivreda'", kazao je Čadež.

Istakao je da u Ugandi postoji nalazište fosfata koji su nama važna za proizvodnju veštačkog đubriva.

Čadež je naveo da postoji mogućnost saradnje i u oblasti turizma i da ne treba da razmišljamo samo o saradnji u oblasti trgovine. 

On je naglasio da je važno fizičko prisustvo naše poljoprivrede u Ugandi. 

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"To je, na primer, izgradnja poljoprivrednih fabrika za preradu sirovina, dakle za primenu novih metoda uzgajanja poljoprivrednih kultura, pokretanje proizvodnje pamuka, što je jako interesantno. Medicinski materijal, potrošni materijal, tu postoji potencijal i naše kompanije su zainteresovane da rade tamo“, rekao je Čadež. 

Ono sto je takođe zanimljivo je, kako objašnjava predsednik PKS, da imamo veliku šasnu u projektu koji je Svetska banka podržala u Ugandi za "pametnu poljoprivredu“, jer možemo da damo svoje znanje u oblasti inovacionih tehnologija.

Bez dobrih kadrova, nema privrede i dobre saradnje, preko državnih do privatnih fakulteta i škola da otvorimo naše potencijale za Ugandu, rekao je on. 

Čadež je pozvao Ugandu da uzme učešće i na EXPO 2027.

On je istakao da je i važno otvaranje restorana i marketa ove afričke zemlje u Beogradu.

Vučić: Biću gost predsednika Ugande i Pokreta nesvrstanih u januaru 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će 19. i 20. januara 2024. godine biti gost predsednika Ugande Joverija Kagutua Musevenija i Pokreta nesvrstanih i istakao da je za Srbiju važno da ima strateško prisustvo na afričkom kontinentu.

"Ponosim se time što ću biti gost predsednika Musevenija i Pokreta nesvrstanih 19. i 20. januara 2024. godine. To je za nas izvor političkog prijateljstva, ali za one koji to neretko potcenjuju u Evropi i izvor političke snage", rekao je Vučić na srpsko-ugandskom poslovnom susretu u Beogradu.

On je istakao da je za Srbiju važno da ima strateško prisustvo na afričkom kontinentu jer Afriku doživljava kao strateškog partnera u budućnosti. On je dodao da se nada da neće proći narednih 36 godina do sledeće posete Musevinija ili bilo kog drugog predsednika Ugande, ili bilo koga iz Srbije Ugandi.  Vučić je proizvođačima kafe u Srbiji poručio da je Srbija spremna da razgovara o pojedinim preferencijalnim aranžmanima sa Ugandom.

"Da prvo vidimo mi kako ćemo to formalno pravno da obezbedimo, imajući u vidu sve propise, da vidimo kako to za vas da bude jeftinije i uspešnije, a da Uganda zaradi više", naglasio je Vučić.

On je dodao da će, kada je reč o saradnji u poljoprivredi, Srbija pre kraja avgusta poslati delegaciju u Ugandu, gde će pokušati da izuči sve mogućnosti saradnje.

"Pretpostavljam da će neko iz Privredne komore da ide sa našim ministrima i stručnim ljdima i da vidimo kako da napravimo regulatorni okvir iz kojeg možemo da izvučemo najviše koristi za ljude u Ugandi i Srbiji", naveo je predsednik Srbije.

On je istakao da je za Srbiju važno da se angažuju poljoprivredni instituti jer, kako je naveo, u Ugandi je oko 80 odsto zemljišta obradivo.

"Oni obrađuju oko 35 ili 40 odsto zemljišta, pa da možemo dodatno da pomognemo preko naših semenskih instituta i na druge načine, ali i da sami ljudi u Ugandi sagledaju šta su im potrebe. Mi ćemo tu biti od pomoći", poručio je Vučić.

On je rekao da Uganda ima ugovor sa Evropom "Sve osim oružja", ali je istakao da Srbija nije članica EU, već se nalazi na evropskom putu, i spremna je da razgovara o oružju i municiji, kao i svemu drugome što je neophodno.

"Kao što smo razgovarali u prošlosti. Mi to ne krijemo, vi ste dozvoljeni end juzer. Imamo dobru vojnu indistriju, spremni smo o tome da razgovaramo, kao i o transferu tehnologije i svemu drugom. Imamo veliki broj fabrika namenske vojne industrije. Oni prave veoma dobre i efikasne proizvode koje želi najveći broj sveta", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija u ovom trenutku nema problem sa tržištem.

"Sve što proizvedemo za narednih ne znam koliko godina možemo da prodamo i na istoku i na zapadu, gde god hoćemo, gde postoji dozvoljeni end juzer, ko nam ponudi bolju cenu, možemo da učinimo", rekao je Vučić. 

Museveni: Imamo sirovine, potrebna nam je saradnja za stvaranje dodatih vrednosti

"Uganda je takva zemlja da u njoj proizvodimo sve sirovine, ali nam je saradnja sa partnerima u svetu, pa i u Srbiji, potrebna kako bismo stvarali dodatu vrednost, jer smo izvozom sirovina na velikom gubitku", izjavio je danas na srpsko-ugandskom poslovnom forumu predsednik Ugande Joveri Kagute Museveni i pozvao srpske kompanije da učestvuju u stvaranju te dodate vrednosti.

Koliko je neisplativo oslanjati se na sirovine i izvoziti ih ilustrovao je na primeru kafe, o čemu je, kako je rekao, razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Rekao sam mu da je svetsko tržište kafe vredno 460 milijardi dolara i da zemlje proizvođači od te sume zarade samo 25 milijardi, a mi u Africi svega 2,4 milijarde", rekao je on i naveo da, recimo jedna Nemačka, koja kafu ne proizvodi, samo na njenoj preradi zaradi 6,85 milijardi dolara.

Ocenio je da afrički kontinenet ima brojne probleme sa ekonomijom i bezbednošću upravo zato što ne dobija pravu cenu za svoje proizvode i naveo da je kao sa kafom ista situacija i sa ostalim sirovinama, među kojima je i gvozdena ruda.

"Ako čujete da sam ja, kao star čovek, zabranio izvoz sirovina i neprerađenih minerala iz moje zemlje, onda nisam popularan u svetu, ali je moj narod srećan zbog toga. Nisam dozvolio izvoz gvozdene rude ni izvoz litijuma, koji je sada veoma popularan zbog električnih vozila. Misle da sam glup, da bi trebalo da izvozim litijum iz svoje zemlje i da neko drugi pravi baterije i kola, a da ih ja onda kupujem od njih. Ne, ne, nego vi dođite kod mene, ovde ima litijuma i ovde pravite baterije i kola", rekao je Museveni.

Istakao je da Uganda zbog povoljne klime može da proizvede sve poljoprivredne kulture, a među njima je posebno naveo kukuruz, banane, razne vrste krompira i proso, kojim bi, prema njegovim rečima, Uganda mogla nahraniti ceo svet.

Dodao je da je u tvoj afričkoj zemlji na ekvatoru u prošlosti bilo puno loših vlada, ali da narod nikada nije gladovao upravo zato što se hrana lako proizvodi. Ta činjenica je, prema njegovoj oceni, zaslužna i za to što je inflacija u ovoj zemlji manja nego u mnogim drugim državama i iznosi 4,9 odsto. Govoreći o tržištu svoje zemlje i šta saradnja sa njom može da donese, naveo je da Uganda ima 46 miliona stanovnika i da je deo regionalnog tržišta istočne Afrike, kao i kontinentalnog tržišta sa milijardu i po ljudi, koje se stalno i brzo povećava.

Naveo je i da Uganda ima sporazume sa brojnim zemljama kao što je SAD, a koji za 6.500 proizvoda iz Afrike omogućavaju slobodan pristup američkom tržištu, bez kvota i carina.

Sličan sporazum ova zemlja ima i sa Evropskom unijom, a on, kako je rekao Museveti, isključuje samo oružje, te sa Kinom, gde takođe roba iz ove zemlje može da uđe bez kvota i carina.

"Imamo sve što je ulazni deo jednačine, ali ono što želimo od naših prijatelja je preduzetništvo, preduzetničko znanje i kapital. Preduzetništvo je sposobnost da se uvide prilike, to su specijalne naočare da vidite priliku. Kinezi odmah vide priliku i pokrenu se. Sviđa mi se to. Nadam se da će to da se proširi i na Srbiju", zaključio je Museveni.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis