Biznis vesti

Čadež i Rafuna na sastanku u Podgorici: Privreda ne sme da stane, omogućiti poslovanje bez barijera

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

17:55

Čadež i Rafuna na sastanku u Podgorici: Privreda ne sme da stane, omogućiti poslovanje bez barijera
Čadež i Rafuna na sastanku u Podgorici: Privreda ne sme da stane, omogućiti poslovanje bez barijera - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik privredne komore u Prištini Ljuljzim Rafuna danas su, na sastanku u Podgorici, pozvali partnere iz EU i SAD da učine sve što je u njihovoj moći da se održi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i omogući ekonomski rast i razvoj regiona, kao i poslovanje bez barijera.

Neverovatno je da 2023. godine razgovaramo o tome da hiljade kamiona stoji na prelazima i da zabranjujemo protok robe, ljudi i kapitala, saopštila je PKS.

"Ekonomija ne može da stane, jer život ne može da stane. Blokada biznisa u regionu šteti svima na Zapadnom Balkanu, ali i kompanijama iz EU", poručio je Čadež, nakon sastanka u Podgorici održanog u sedištu Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

Čadež podseća da polovinu robe proizvedene u Srbiji, u vrednosti od skoro 200 miliona evra, koja se plasira na KiM, proizvode kompanije investitori iz EU dok firme sa KiM u svojoj proizvodnji koriste dve trećine sirovina i poluproizvoda poreklom iz Srbije. 

Imamo kompanije koje zajedno rade, imaju zajedničke poslove i proizvode koje izvoze na treća tržišta, naglašava Čadež.

"Kolega Rafuna i ja smo u stalnom kontaktu od početka ove krize, pre dva dana, i trudimo se da damo doprinos i ubedimo politiku da zaustavljanje poslovanja i blokada privrede ne može da bude rešenje. To nije samo problem Beograda i Prištine nego utiče na protok robe u celom regionu", dodaje predsednik PKS. 

On je zahvalio crnogorskom ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću na gostoprimstvu i ukazanoj mogućnosti da se iskreno razgovara o rešavanju problema. 

Ljuljzim Rafuna je ukazao da biznis mora da bude iznad politike, da je važna stabilnost u regionu kako bi privrede što bolje sarađivale i privlačile investitore. 

"Radimo da eliminišemo sve prepreke našem biznisu i da imamo što više investitora u regionu", rekao je Rafuna.

On je apelovao na međunarodne partnere da se sva sporna pitanja reše kroz dijalog. 
Ministar Đurović poručio je da se samo privrednom saradnjom može postići zajednički cilj, a to je mir i stabilnost u regionu. 

On je zahvalio Čadežu i Rafuni na zalaganju da se dijalogom reše svi izazovi. U zajedničkom saopštenju, KIF ZB6 podržao je sve napore u pravcu rešavanja otvorenih pitanja u okviru procesa koje podržavaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

''Pozivamo države članice Kvinte i Evropske unije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi podržale deeskalaciju situacije iznošenjem jasnog plana aktivnosti koji sadrži mere za uspostavljanje trajnih i stabilnih veza između Zapadnog Balkana i Evropske unije'', saopštili su iz KIF ZB6.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis