Biznis vesti

Čadež: Zapadni Balkan region potencijala, a ne problema

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2023

-

15:21

Čadež: Zapadni Balkan region potencijala, a ne problema
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Evropa treba što pre da prihvati činjenicu da region Zapadnog Balkana nije region problema i nesreća, već potencijala kojih ni jedan drugi region u Evropi nema, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež. 

On je, govoreći na završnoj konferenciji Komorskog investicionog foruma Zapadni Balkan (KIF ZB6) u Prištini, kazao da tu činjenicu Evropa treba da iskoristi, posebno imajući u vidu da evropska ekonomija više od 90 odsto sirovina koje su joj potrebne uvozi iz Kine.

Ovaj region ne samo da ima sirovina i rezervi, već ima i rudnike koji funkcionišu, a ima i prerađivača koji mogu to da rade", kazao je Čadež. 

On je naglasio da zemlje Zapadnog Balkana što pre moraju da se uključe u evropsko tržište i najavio da će se saradnja između komora regiona nastaviti i u narednom periodu.

"Ono što će biti naše težište u budućnosti je da što pre ubedimo EU i ostale članice da ovaj region mora biti deo jedinstvenog tržišta i da posluje po jedinstvenim uslovima", naglasio je Čadež. 

Predsednik PKS-a je dodao i da ljudi koji žive u regionu Zapadnog Balkana imaju mnogo toga da izgube, ako, kako kaže "politika nije mnogo korisna".

Prema njegovim rečima, veoma je važno da biznis izgradi atmosferu kako bi politika shvatila da je privreda ta od koje sve zavisi. 

"Mi smo ti koji plaćamo poreze, gradimo bolnice, puteve, škole, stvaramo radna mesta", istakao je predsednik PKS-a.

Govoreći o rezultatima projekta koji je finansirala Evropska unija "EU podrška ZB6 KIF", čija je ukupna vrednost veća od 2,8 miliona evra, Čadež je kazao da je tokom ovog projekta ukupno više od 6.000 kompanija prošlo neku vrstu obuka, edukacija, seminara iz celog regiona.

Te kompanije su danas uspešne i mogu slobodno da plasiraju svoje proizvode na tržištima EU i svetu", dodao je on.

"Region saradnjom gradi brend koji prepoznaje EU"

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS-a Mihailo Vesović izrazio je zadovoljstvo što se ovakvom saradnjom između regiona gradi brend koji prepoznaje EU i što je ovaj proces približio kompanije bez obzira na njihovu veličinu.

"Mi smo i dalje jedno malo tržište, a da bi bili uspešni i da ne zaostajemo za EU, trebamo trčati brže. Bili smo na sajmovima, sastancima, izgradili bazu kako bi mogli lakše pristupiti tržištu. Ali, gradili smo i unutrašnje tržište i lanac snabdevanja. Mi dobijamo ove fondove da ne bi mnogo zaostajali, ali to nije dovoljno ako se naše vlade ne pridruže" naglasio je on.

Predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna, govoreći na konferenciji, kazao je da je uveren da će ovaj mehanizam ekonomske saradnje doprineti očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu.

"Potrebna nam je saradnja, jer ekonomskim razvojem utičemo na socijalni razvoj naših građana. Oni će imati veći socijalni standard i bolji život. Mi kao Investicioni forum borimo se sa preprekama poslovanja stalno i eliminišemo ih, ne čekamo na poteze vlada, nego vršimo na njih pozitivni pritisak", naglasio je Rafuna.

Zamenik predsednika Privredne  komore BiH Mirko Bošković kazao je da su investicije, nova radna mesta i politička stabilnost veoma važni kako bi se mladi zadržali u svim zemljama regiona. 

On je naglasio i da su privredne komore regiona dokazale da je uspešna saradnja  moguća.

"Na  konferencijama organizovanim u Ljubljani, Beogradu i Hanoveru pokazalo se da je region Zapadnog Balkana bogat prirodnim potencijalima i da je velika većina njih neiskorišćena što samo po sebi otvara prostor za nova ulaganja", istakao  je on.

Bošković je naveo i da su na tim konferencijama prisustvovali predstavnici agencija za promociju investicija, ministarstava odgovornih za politiku ulaganja i promociju, regionalne organizacije i međunarodne finansijske institucije, i njihov cilj je bio predstaviti komparativnu prednost regiona Zapadnog Balkana u odnosu na druge investicione destinacije u svetlu novih globalnih kretanja i približavanja lanaca nabavke.

"KIF je naš alat i moćno sredstvo unapređenja i jačanja saradnje regiona čemu smo svi ovde danas prisutni posvećeni. Zahvaljujući ovom projektu postali smo prepoznatljivi i poverenje naših kompanija u nas kao komore raste. Sve više smo prepoznati kao zastupnici  interesa naših kompanija pred  institucijama vlasti" kazao  je Bošković.

Potpredsednik Privredne komore Crne Gore Nikola Vujović kazao je da ovaj projekt daje dobru podlogu za povezivanje ekonomija zemalja regiona, ali i međusobno i sa EU.

"Očekujem da u narednom periodu imamo slične inicijative, uz podršku Europske komisije kao što je to bilo u ovom slučaju. Sve to znači bolju pripremu naših kompanija za ono što nam je zajednički cilj, a to je da budu spremni za tržište EU" kazao je on.

Tomas Haglajter iz Evropske komisije, obraćajući se današnjem  skupu u Prištini preko video linka, istakao je da je projekat "EU podrška ZB6 KIF" jedna avangarda i da je veoma važan za prosperitet i razvoj čitavog regiona. 

"Ovo je prilika da se ojača poslovanje u regionu, a ako se jača proces biznisa može se ubrzati i proces pridruženja EU", naglasio je on. 

Komentari (0)

Biznis