Biznis vesti

IEA: Globalna tražnja za naftom ove godine 102,2 miliona barela dnevno

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

14:52

IEA: Globalna tražnja za naftom ove godine 102,2 miliona barela dnevno
Nafta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Globalna tražnja za naftom će se u ovoj godini povećati za 2,2 miliona barela dnevno (mb/d) na 102,2 mb/d, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Najveći udeo u ovom rastu tražnje će imati Kina, više od 70 odsto, napominje se na sajtu ove organizacije sa sedištem u Parizu.

Kako se navodi u redovnom mesečnom Izveštaju o tržištu nafte (OMR), svetska tražnja za naftom dostiže rekordne vrednosti, a ona je podstaknuta letnjim avio-saobraćajem, povećanom upotrebom nafte u proizvodnji električne energije i rastućom kineskom proizvodnjom u sektoru petrohemije. 

IEA predviđa da bi zbog sporijeg ekonomskog opravka nakon pandemije, pogoršanih ekonomskih uslova i novih električnih vozila tražnja za naftom u 2024. godini mogla da uspori na 1 mb/d godišnje.

Ova prognoza se suštinski razlikuje od nedavnog avgustovskog predviđanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), koja smatra da će tražnja za naftom sledeće godine porasti. Globalno snabdevanje naftom je u julu palo za 910 hiljada barela dnevno (kb/d) na 100,9 mb/d u julu, navodi IEA.

Smanjenje saudijske proizvodnje u julu je dovelo do pada proizvodnje iz bloka OPEK+ za 1,2 mb/d na 50,7 mb/d, dok je obim proizvodnje iz zemalja koje ne pripadaju ovoj organizaciji porastao za 310 kb/d na 50,2 mb/d. Ruski izvoz nafte je u julu bio stabilan, na oko 7,3 mb/d.

Izvoz ruske sirove nafte u Kinu i Indiju se smanjio, ali je činio 80 odsto ruskih isporuka, a ukupan mesečni prihod Moskve od izvoza ovog energenta se procenjuje na 15,3 milijarde dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis