Biznis vesti

EU donela mere za pomoć poljoprivredi i vinarstvu zbog ekstremnog vremena

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

14:18

EU donela mere za pomoć poljoprivredi i vinarstvu zbog ekstremnog vremena
EU donela mere za pomoć poljoprivredi i vinarstvu zbog ekstremnog vremena - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

EU se trudi da ublaži posledice ekstremnih vremenskih uslova na proizvođače voća, povrća i vina u Evropi nizom mera u sklopu takozvanog "paketa fleksibilnosti".

Kako navodi Euraktiv, ovaj paket predviđa određena odstupanja u okviru nacionalnih strateških planova kroz koje zemlje sprovode program subvencija EU za poljoprivredu da bi se efikasnije pomoglo pomenutim proizvođačima. 

Paket podrazumeva i odstupanja u okviru tzv. Zajedničke tržišne organizacije (CMO), koja predstavlja tradicionalnu sigurnosnu mrežu poljoprivrednika u slučaju tržišne krize. 

Pored toga, Evropska komisija (EK) je uvela odstupanja od šeme odobrenja za sadnju vinove loze kako bi osigurala da proizvođači koji nisu bili u mogućnosti da primene dozvole za sadnju zbog poplava neće izgubiti svoja prava.

Proizvodnja voća i povrća u nekoliko regiona EU dramatično je smanjena zbog "nepovoljnih meteoroloških događaja" u proleće, a mnogi vinogradari zbog lošeg vremena nisu uspeli da završe sadnju, saopštio je portparol EK.

Ovogodišnje proleće i leto u Evropi su doneli niz ekstremnih vremenskih pojava koje su, između ostalog, ostavile trag na poljoprivrednu proizvodnju.

Nedavno su obilne padavine u Sloveniji i južnoj Austriji početkom avgusta nanele štetu poljoprivrednom sektoru.

U Austriji, glavni osiguravajuće društvo za poljoprivredu HV procenio je štetu na 220 miliona evra.

Podaci o posledicama padavina na poljoprivredni sektor u Sloveniji još nisu objavljeni, a premijer ove zemlje Robert Golob procenjuje da je šteta preko 500 miliona evra. 

Prema nedavnim podacima Evropske opservatorije za sušu, mnogi delovi Evrope i dalje se suočavaju sa velikim nedostatkom padavina.

Dok su suše ovog proleća pogodile Iberijsko poluostrvo i druge delove južne Evrope, u poslednje vreme su više koncentrisane u severnoj Evropi, što najviše utiče na region Baltičkog mora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis