Biznis vesti

Zahvaljujući IPARD fondu poljoprivrednici mogu da unaprede proizvodnju

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2023

-

12:31

Zahvaljujući IPARD fondu poljoprivrednici mogu da unaprede proizvodnju
Plamena Halačeva - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je danas u okviru EU nedelje mogućnosti tokom dana koji je posvećen poljoprivredi, da su poljoprivrednici, korišćenjem fondova IPARD, imali mogućnost da unaprede kvalitet svoje proizvodnje.

"Današnji dan je posvećen poljoprivredi i ruralnom razvoju, a instrument o kom ćemo u najvećoj meri govoriti je fond IPARD koji je jedan od alata pretpristupne pomoći Srbiji od strane EU", rekla je Halačeva.

Korišćenjem fondova IPARD-a, prema rečima Halačeve, poljoprivrednici u Srbiji imali su mogućnost da unaprede svoju mehanizaciju, ali i kvalitet svoje proizvodnje zahvaljujući modernijoj opremi.

"Osim pozitivnih strana koje IPARD fond definitivno nudi, moramo skrenuti i neke nedostatke ili poteškoće kao što je ograničena svest potencijalnih korisnika o svemu što postoji kao i o potrebi za kontinuiranom podrškom koja se mora zajedno graditi sa institucijama u Srbiji”, rekla je Halačeva.

Halačeva je ukazala na činjenicu da je sporija administracija rezultirala time da je 16,5 miliona evra ostalo neutrošeno i da postoji bojazan da će oko 40 miliona evra do kraja godine takođe ostati neutrošeno.

Član Gadskog veća za privredu Novog Sada Milorad Radojević istakao je da IPARD otvara mnoge mogućnosti i da ljudima koji su deo IPARDA pruža mogućnost da uče, da podižu standarde i da se pripremaju za mnogo ozbiljnije fondove koji su sada dostupni zemljama EU, a koji će i Srbiji biti dostupni nakon pretpristupnih fondova.

"Kada je reč o saradnji EU i Srbije u sektoru poljoprivrede, institut BioSense u Novom Sadu je zahvaljujući EU fondovima zaista preteča jedne digitalne transformacije poljoprivrede, ne samo u Srbiji, nego i u regionu i mesto gde naučnici i istraživači sada rado dolaze”, rekao je Radojević.

Tokom EU nedelje mogućnosti, koja traje od 21. do 26. juna, organizuju se brojne sesije i debate u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvataju različite oblasti - ekonomiju i biznis, obrazovanje, mlade i sport, kulturu, medije i civilno društvo, lokalni razvoj i zelenu tranziciju, kao i poljoprivredu. 

EU nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije a među glavnim učesnicima tog važnog događaja bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri Tanja Miščević, Nikola Selaković, Tomislav Žigmanov, Đorđe Milićević, kao v.d ministra prosvete, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre. 

Tokom prva dva dana potpisani su i veoma važni ugovori i sporazumi među kojima su i sporazum o novim donacijama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć u iznosu od 200 miliona evra od čega je grant EU 162 miliona evra, Ugovor o podršci EU - program Garancija za mlade, a juče je potpisan Memorandum za izgradnju Centra za posetioce na lokalitetu "Feliks Romulijana" u vrednosti od četiri miliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis