Biznis vesti

Brnabić: Akcijom "Bolja cena" se borimo protiv inflacije, ona će se nastaviti

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

10:05

Brnabić: Akcijom "Bolja cena" se borimo protiv inflacije, ona će se nastaviti
Brnabić: Akcijom "Bolja cena" se borimo protiv inflacije, ona će se nastaviti - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da SNS ne beži od izbora, ali da još uvek nije jasno da li opozicija želi da budu raspisani ili održani do kraja godine.

Brnabić je za TV Hepi navela da opozicija govori da želi da se izbori održe do kraja godine, ali da su u zahtevu koji su predali u Predsedništvu Srbije zatražili da se raspišu.

"Ne znam da li oni misle da ne postoji nikakvo vreme od raspisivanja do održavanja izbora. Velika je misterija šta je pisac želeo da kaže i šta oni zapravo žele. Zavisi da li čitate ono što su napisali ili slušate ono šta kažu. Svakako ono što kažu i ono što su zahtevali od Vučića u pismu su potpuno različite stvari", rekla je Brnabić.

Dodala je da ranije opozicija nije bila samo protiv održavanja izbora, već da su, kako je rekla, pretili da će narod izaći na ulice ukoliko se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

"Pretili su da će ukoliko budu raspisani izbori blokirati institucije. Sada prete da ukoliko ne bude bilo izbora da će takođe blokirati institucije", navela je ona.

Dodala je da SNS ne beži od izbora i da smatra da je dobro da se održe što pre.

"Vučićevo sutrašnje izlaganje u UN biće pažljivo praćeno u celom svetu"

Brnabić je takođe istakla da će izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje se očekuje sutra biće veoma važno i poruke koje će on uputiti biće vrlo pažljivo praćene u celom svetu.

"Agenda predsednika Vučića na ovom događaju koji je najvažniji događaj u godini u svetu, je veoma pretrpana. On ima razgovor za razgovorom ali se veoma ozbiljno priprema za sutrašnje izlaganje", rekla je ona gostujući na TV Hepi.

Istakla je da se na ovom događaju uvek vide spoljnopolitički prioriteti zemlje, ali i šta zemlje imaju da kažu i odnosu na najaktuelnije probleme.

"To je u našem slučaju Kosovo i Metohija ali kao što smo mogli da čujemo i iz izjava Aleksandra Vučića postavlja se i pitanje o uvođenju sankcija Rusiji. To je za sve ostale zemlje tema nad temama, pošto Srbija jedina Evropi nije uvela sankcije Rusiji, pa se uvek postavlja pitanje kada ćemo to uraditi, zašto nismo i kako mislimo da postanemo član Evropske unije a da ne uvedemo sankcije", navela je premijerka.

Rekla je da su pritisci na Srbiju veliki i podsetila da je i Vučić rekao da ne zna koliko ćemo dugo moći da branimo svoje principe, ali da dajemo sve od sebe da se odbranimo.

"Pritisci su veliki ali uspevamo da vodimo samostalnu spoljnu politiku u skladu sa našim najboljim interesima i međunarodnim principima i da nemamo posledice u smislu nedolaska stranih investitora, jer oni dolaze a naš kreditni rejting je dobar", rekla je Brnabić.

Ocenila je da je zasedanje Generalne skupštine UN veoma važno jer se tu čuju sve poruke koje jedni drugima imaju da upute i SAD i Kina i Evropska unija i Rusija.

"To je forum u okviru koga se za tri ili četiri dana održe sastanci za koje bi bilo uobičajeno potrebno sedam ili osam meseci", istakla je ona.

"Akcijom 'Bolja cena' se borimo protiv inflacije, ona će se nastaviti"

Snižavanje cena osnovnih životnih namirnica i kućnih potrepština u akciji "Bolja cena" je naša borba za smanjenje inflacije, borba za standard običnog naroda i ovo nije deo nikakve kampanje već akcija koja će se nastaviti, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

"Od danas je pojeftinilo još 16 proizvoda a koliko to pojeftinjenje iznosi pokazuje i korpa sa tim proizvodima koju je jutros kupio ministar finansija Siniša Mali jer su namirnice koje je kupio koštale 1.493 dinara, a bez sniženja bi koštale 2.644 dinara. U toj korpi su brašno tip 500, brašno tip 400, suncokretovo ulje, kiselo mleko, margarin, sirni namaz, crni luk, pasulj, kupus, pašteta, viršle, smrznuti grašak, džem, keks, pasta za, zube i sapun", rekla je ona gostujući na TV Hepi.

Prema njenim rečima, sada ima oko 40 proizvoda kojima su snižene cene i prodaju se pod oznakom "Bolja cena".

U ovu akciju su se uključili trgovinski lanci koji drže više od 80 odsto našeg tržišta, a pregovori će se voditi i sa onim trgovcima koji se još nisu priključili, da to urade.

Brnabić je pojasnila da su trgovci spustili marže na proizvode koji se prodaju po sniženim cenama.

"Za bolji standard građana se borimo i povećanjem plata i penzija, minimalne zarade koja će od 1. januara biti veća za rekordnih 17,8 odsto i iznositi 402 evra. Minimalac je u odnosu na pre 12 godina povećan dva i po puta", rekla je ona.

Pozvala je penzionere da se prijave za Penzionersku karticu i navela da se do sada prijavilo oko 870.000 penzionera, te da je juče potpisano 16 novih ugovora sa firmama i institucijama koje će najstarijima obezbediti brojne pogodnosti i popuste.

Kao posebno važno premijerka je navela to što se plate i penzije povećavaju više nego što raste inflacija tako da će rast ovih primanja biti ne samo nominalan nego i realan.
 

Komentari (0)

Biznis