Nekretnine

Nekretnine u Hrvatskoj privlačne strancima: Među kupcima i srpski državljani

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Slaven Dimitrić

23/09/2023

-

19:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nekretnine u Hrvatskoj prošle godine posebno su bile zanimljive strancima, koji su kupili stambene kvadrate u vrednosti od 898 miliona evra, i to samo putem elektronskih aukcija, pokazuju podaci Hrvatske finansijske agencije. Među kupcima su i srpski državljani. 

"Pre dve godine sam napustila Beograd i došla u Istru I kupila ovu kuću u kojoj uživam, zbog divnog života u Istri, a i zato što je dobra investicija", kaže Milica. 

Milica je prodala stan u Beogradu i kupila kuću u Medulinu, pored Pule. Njena nekretnina nalazi se 300 metara od mora. Danas je procenjuje i do 70 odsto više nego što je ona ulozila

"Procedura je trajala dve meseca. Čekala sam zahtev o reciprocitetu između Srbije i Hrvatske. Ništa komplikovano, to mi je zavrsavao moj agent", rekla je ona.

Nekretnine u Hrvatskoj, naročito one na obali, postaju sve popularnije među strancima, koji su samo u prošloj godini za hrvatsko tržište nekretnina izdvojili 898 miliona evra, i to samo putem aukcija, pokazuju podaci hrvatske finansijske agencije.  

Cene hrvatskih nekretnina u prošloj su godini dosegle svoj vrhunac i bile skuplje i do 50 odsto u odnosu na period pre kovida. Primera radi danas stan u novoj gradnji u Poreču od 50 kvadrata košta oko 250.000 evra, dok je za jednu ovakvu nekretninu između Poreča i Umaga od 220 kvadrata potrebno izdvojiti oko milion i 400 hiljada evra.

Agenti iz Istre nam priznaju da su im stranci kupci u čak 80 odszo slučajeva. Slovenci, Austrijanci i Nemci najviše kupuju, i to zbog investiranja, mesta za odmor ili preseljenje, na koje se neretko odlučuju Slovenci nakon ukidanja granica sa Hrvatskom. 

"Prošle godine mi smo u agenciji imali preko 150 nekretnina prodatih strancima, ove godine je prerano pričati o brojkama ali neće biti 150, biće manje", navela je Dina Jerman, vlasnica Agencije za nekretnine u Istri.

Iz godine u godinu raste ineteresovanje i među srpskim državljanima.

"Imamo kupaca, ne možemo da kažemo da su nam  u top tri, nažalost, međutim, definitivno možemo da kažemo da je sigurno neki rast od 30 odsto poslednjih par godina", dodala je ona.

Građani Evropske unije nemaju nikakva ograničenja prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj. Nemaju ni zemlje bivše Jugoslavije, osim jednog dela BiH - Brčko distrikta. Kupcima na ruku idu i poreske olakšice.

"Jednokratno se plaća porez na promet nekretinama od tri odsto što je veliki benefit za razliku od drugih država gde prilikom kupovine nekretnine svake godine se plaća porez", naveo je ekonomista Dean Žunić.

Zainteresovanost  za hrvatske nekretnine ove je godine ipak smanjena, zbog čega se već od naredne očekuje i pad njihovih cena. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis