Nekretnine

Stanove u Crnoj Gori sve manje kupuju Rusi i Ukrajinci, a sve više Turci, Nemci, Poljaci

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

13:40

Stanove u Crnoj Gori sve manje kupuju Rusi i Ukrajinci, a sve više Turci, Nemci, Poljaci
Stanove u Crnoj Gori sve manje kupuju Rusi i Ukrajinci, a sve više Turci, Nemci, Poljaci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene nekretnina u Crnoj Gori rastu, a kupci su sve manje Rusi i Ukrajinci, a sve više Turci, Nemci, Francuzi i Poljaci.

Prema poslednjim podacima Monstata, u septembru prošle godine, cena prosečnog kvadrata stana u novogradnji na nivou Crne Gore iznosila je 1.647 evra, što je 300 evra više u odnosu na početak 2023.

"Postoji velika opasnost da ćemo vrlo brzo postati stranci u svojoj državi, jer zbog geopolitičke situacije i zbog inflacije cene rastu i naši ljudi nisu u mogućnosti da kupuju nekretnine. To uglavnom rade stranci. Što se tiče stranaca, pored onih za koje znamo, Rusi, Turci, Ukrajinci, sve je više Nemaca, Francuza i Poljaka", kaže novinar portala RTCG koji se bavi tržištem nekretnina Nemanja Pavićević.

On smatra da se padu cena u Crnoj Gori ne može nadati.  

"Kako će to biti u budućnosti, to niko ne zna, ali dok bude trajala inflacija, makar ja tako mislim, i ekonomske su zakonitosti takve, cene će da rastu", smatra Pavićević.

Ocenjuje da je država trebalo da misli na svoje građane i da drugačije uredi tu oblast.  

"Dakle, ako već imamo najezdu stranaca, i ako cene rastu, ne možemo svi da plaćamo porez na promet tri odsto od prodajnog ugovora. Možda je njima trebalo staviti 50, 80 ili 100 odsto, tako da se na neki način zaštite naši ljudi", smatra Pavićević.

On strahuje da se taj potez ne može retroaktivno izvesti, te da se već zakasnilo.

"Moj je utisak da Crna Gora nestaje pred naletom krupnog kapitala", ističe Pavićević.

Kolika je prosečna cena kvadrata?

Izvršna direktorka agencije za nekretnine TipTop Dragana Kovačević-Nikčević za portal RTCG kaže da je prosečna cena stana u Podgorici 1.800 evra po metru kvadratnom.

"Najskuplji stan u našoj ponudi se nudi po ceni od 2.400 evra po kvadratnom metru, dok najjeftiniji iznosi 1.450 evra. Sve zavisi od broja soba i veličine stana, nameštenosti kao i od naselja u kom se nalazi", kaže ona.

Prema podacima Monstata, u 2023. godini na 632.083 stanovnika popisano je 365.139 stanova.

To je oko 50.000 stanova više u odnosu na poslednji popis od 2011. godine (316.083). Tada je bilo i oko sedam hiljada manje stanovnika, a prosečni kvadrat stana koštao 1.307 evra. 

Objašnjava da se u poslednja tri do četiri meseca smanjio broj klijenata iz Rusije i Ukrajine, dok ih najčešće kontaktiraju državljani Turske, uglavnom zbog zakupa stanova i poslovnih prostora. Ni ona ne predviđa pad cena, ali ni rast.

"Smatramo da će cene nakon Nove godine da stagniraju, jer je u ovoj protekloj godini zaista došlo do jednog velikog skoka u cenama, te da su one sada već dosta visoko", kaže Kovačević-Nikčević.

Kada je reč o ceni mesečnog zakupa stanova i one su skoro udvostručene.  

"Garsonjere se kreću u rasponu od 200 do 400 evra, jednosobni stanovi od 400 do nekih 700 evra, dok su dvosobni stanovi od 600 do čak 1.000 evra na mesečnom nivou. Najjeftiniji stan za izdavanje u našoj agenciji je 200 evra, a radi se o garsonjeri u polusuterenu, dok se najskuplji luksuzni stanovi kreću od 1.000 evra pa nadalje", kaže direktorka agencije TipTop.
 

Komentari (0)

Biznis