Nekretnine

Iznajmiti ili kupiti stan: Kakva je računica za nekretninu na Novom Beogradu, a kakva na Voždovcu

Komentari

Autor: Lj.G.

14/05/2024

-

07:04

Iznajmiti ili kupiti stan: Kakva je računica za nekretninu na Novom Beogradu, a kakva na Voždovcu
Ključevi od stana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih godina mnogima je sve teže da dođu do krova nad glavom s obzirom na rast i kvadrata i cena kirije. Dilema pred onima koji bi da reše stambeno pitanje jeste da li da kupe stan na kredit i tako se dugoročno zaduže ili im je, ipak, bolja varijanta podstanarski život. Oni koji se odluče da uzmu kredit za kupovinu stana treba da sagledaju kakve su im finansijske mogućnosti, a prethodno da li imaju dovoljno novca za učešće za stambeni kredit.

Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva" kaže za Euronews Srbija da se uvek postavlja to pitanje da li je pravi moment da se uzme kredit i kada je pravi momenat za takvu odluku. 

Gavrilović navodi da je pravi moment onda kad je stan neophodan. 

"Neko ko zasniva ili planira proširenje porodice, potrebna je nekretnina. Tim ljudima je taj momenat možda pravi, ne uzimajući bilo šta drugo u obzire", rekao je on. 

Ako postoji neki drugi ugao sagledavanja i nekome nije preko potrebna nekretnina za stanovanje, Gavrilović kaže da su se tako pojedini u nekom prethodnom periodu, kada su bile niže cene nekretnina i kamatne stope, odlučivali da ulože u nekretninu, ali da ih je posle izvesnog vremena sačekao rast kamatnih stopa. 

profimedia

 

"Doduše, porasla mu je i cena nekretnine, i onda može da je, na primer, izdaje za veću kiriju", dodaje on. 

Međutim, kako dodaje Gavrilović, i to je promenljiva kategorija. 

"Šta ako se taj rat do kraja godine okonča, Rusi krenu da odlaze, vraćaju se u zemlju, ostaće stanovi prazni, onda će krenuti da padaju cene", naveo je Gavrilović.

Šta pokazuje kalkulator isplativosti  

Dilema da li se više isplati zaduživanje na 30 godina za kupovinu stana ili podstanarski život uvek je aktuelna. 

Koliko je isplativa kupovina stana, zavisi od lokacije, cene kvadrata i visine kirije, ali i od kreditne sposobnosti pojedinca i od toga da li ima učešće za stan, jer neke banke traže i 20 odsto od vrednosti nekretnine.

Prema podacima sa sajta 4zida, cene kvadrata na Novom Beogradu se, u zavisnosti od konkretne lokacije u ovoj opštini, kreću od 2.080 evra do 3.614 evra.

Kalkulator isplativosti nekretnine na portalu 4zida pokazuje da bi se, na primer, kupovina stana od 50 kvadrata na Novom Beogradu kupcu koji inače iznajmljuje stan na ovoj lokaciji isplatila za 16 godina, dok se takva kupovina podstanaru na Voždovcu ne bi isplatila ni za 30 godina. 

PR menadžer 4zida Aleksandra Mihajlović kaže da je u proseku stan od 50 metara kvadratnih na Novom Beogradu potrebno izdvojiti oko 142.000 evra. 

profimedia

 

"S druge strane, prosečna cena mesečne kirije za tu strukturu stana u ovom delu grada je oko 760 evra. Na Voždovcu je za kvadrat u novogradnji potrebno u proseku izdvojiti oko 2.630 evra. Na ovoj opštini je najskuplja lokacija Lekino brdo gde je kvadrat 2.957 evra, a Medaković i Kumodraž su naselja gde cena kvadrata ne prelazi 2.000 evra. Prosečna cena mesečne kirije na Voždovcu za dvosoban stan je 550 evra", navodi Mihajlović. 

Kakva je računica portala 4zida

Period isplativosti se, inače, računa na osnovu podataka unetih od strane korisnika - cene nekretnine, perioda otplate kredita i visine učešća, kao i visine kamatne stope, prema informacijama dobijenih od strane banaka u kreditnom kalkulatoru.

Na Miljakovcu se prosečno oglašene cene kreću od 1.660 evra koliko je potrebno izdvojiti za kvadrat na Miljakovcu III do 1.980 evra na Miljakovcu I, što znači da je za stan od 50 kvadrata potrebno oko 83.000 evra. 

Prema računici 4zida, onome ko razmatra kupovinu stana, a trenutno plaća kiriju koja je u ovom naselju oko 350 evra, to se ne bi isplatilo u narednih 30 godina, već eventualno za 35 godina.

Za razliku od Voždovca, Rakovice, pa i Novog Beograda za kvadrat na Savskom vencu, pre svega u Beogradu na vodi je potrebno duplo više novca, jer je prosečno oglašena cena veća od 4.500 evra. 

Ukoliko neko želi da bude podstanar u Beogradu na vodi, moraće da izdvoji u proseku mesečno oko 1.300 evra za dvosoban stan. 

Visinu kirije u Beogradu na vodi ilustruje i podatak o isplativosti kupovine stana na ovoj lokaciji, jer bi se, onome ko ga iznajmljuje po tako visokoj ceni kupovina isplatila za samo 12 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis