Nekretnine

Cene stanova u Beogradu neprestano rastu - istražujemo gde u prestonici ima da se kupi jeftiniji kvadrat

Komentari

Autor: Zlatica Radović

28/11/2021

-

07:59

Cene stanova u Beogradu neprestano rastu - istražujemo gde u prestonici ima da se kupi jeftiniji kvadrat
Cene stanova u Beogradu neprestano rastu - istražujemo gde u prestonici ima da se kupi jeftiniji kvadrat - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Svi znamo gde su najskuplji stanovi u prestonici i da kvadrat u pojedinim naseljima košta i više od 9.000 evra, a da je prosečna cena u novogradnji već premašila 2.000 evra. Ono što mnoge građane koji žele da kupe nekretninu u Beogradu ipak više zanima je da li u prestonici negde uopšte još može da se nađe kvadrat za oko 1.000 do 1.300 evra. U agencijama za nekretnine tvrde da u centralnim gradskim opštinama Stari grad, Savski venac, Vračar i Novi Beograd nema stana koji ispunjava taj kriterijum, dok ih u ostalim opštinama poput Palilule, Rakovice ili Zvezdare ima samo u pojedinim naseljima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna cena kvadrata u novogradnji u Beogradu u trećem kvartalu je bila 2.080 evra. To je za oko 250 evra više u odnosu na isti period lane. Poskupeli su i kvadrati stanova u starim zgradama i prosečno je za kvadrat u prestonici bilo potrebno izdvojiti 1.545 evra, dok je prošle godine kvadrat u proseku koštao 1.371 evro. U odnosu na 2019. godinu ta razlika je još veća i iznosi čak 470 evra po kvadratu za novogradnju, u kojoj je prosečan kvadrat koštao 1.610 evra i oko 250 za staru gradnju, jer je kvadrat tada bio oko 1.290 evra. 

Agenti za nekretnine napominju da se u prigradskim opštinama manje gradi, ali da je cena novogradnje i tamo porasla prethodnih meseci, najviše zbog poskupljenja građevinskog materijala. Jasmina Gavrilov Dražiž sa portala 4zida kaže da je sada čak i prosečna cena novogradnje u Mladenovcu premašila 1.000 evra. 

Oni koji sebi mogu da priušte samo jeftiniji kvadrat, u principu mogu da biraju samo među stanovima u zgradama koje su izgrađene ranije.

"U beogradskim opštinama Savski venac, Stari grad i Vračar i na svim podlokacijama ovih opština prosečna oglašavana cena stanova u starogradnji je viša od 2.000 evra. Na Novom Beogradu najnižu cenu imaju stanovi u starogradnji na Ledinama. Oni se prosečno oglašavaju za 1.341 evro po kvadratu. Na Voždovcu najnižu cenu imaju stanovi na Medakoviću, u zavisnosti od toga da li je stana na Medakoviću 1,2 ili 3 prosečna cena se kreće od 1.161 do 1.270 evra po kvadratu. Na Zvezdari su lokacije sa najnižom cenom Mirijevo, gde je prosek oko 1.174 evra i Veliki Mokri Lug sa 1.296  evra po kvadratu", navodi Gavrilov Dražić.

Ona napominje da je u cenovnom rangu do 1.000 evra ili malo iznad najveća ponuda u opštinama Zemun, Palilula, Čukarica i Rakovica.

Google Maps

U Obrenovcu se broj stanovnika povećao poslednjih godina

Prosečna oglašavana cena stanova u starogradnji, čija cena je do 1.100 evra od zemunskih naselja se može naći na Altini i u Zemun polju. Na Paliluli je najniža cena prosečnog kvadrata u Padinskoj skeli sa 428 evra, dok u Borči košta oko 850 evra, a u Kotežu se može naći za oko 965 evra. Na Čukarici su najniže cene stanova u Sremčici, gde je prosek oko 824 evra.

U Rakovici se povoljnija cena kvadrata može naći na obodima Miljakovca, Vidikovca i Resnika, kao i na Petlovom i Labudovom brdu. Na Vidikovcu je 1.008, Miljakovcu  1.086, a u Resniku 877 evra. Na Petlovom brdu je kavadrat oko 1.113,  a na Labudovom brdu 1.191 evra. U Kaluđerici, koja pripada opštini Grocka kvadrat je u proseku oko 926 evra.

U prigradskim opštinama su cene stanova u starim zgradama od  476 evra u Barajevu, 896 u Grockoj, 718 u Lazarevcu do 920 evra u Obrenovcu. U agencijama za nekretnine kažu da kupaca i za ove stanove ima dosta, iako oni nisu najbolje rešenje za one koji moraju na posao u Beograd, jer su ove opštine udaljene i više od 30 kilometara od centra prestonice.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže, međutim, da se u ovu lokalnu samoupravu poslednjih godina konstantno doseljavaju novi stanovnici, koji su najčešće iz Beograda.

"Uglavnom nam dolaze penzioneri, koji prodaju svoje stanove i ovde kupe manje, a razliku sačuvaju kao ušteđevinu ili daju deci. Na osnovu podataka agencija za nekretnine primetan je porast prodaje stanova, a konačnu sliku ćemo imati kada bude urađen popis stanovništva, jer mi očekujemo da smo se u Obrenovcu primakli brojci od 80.000 ljudi", kaže Čučković.

On napominje da je jedan od razloga zbog kojeg se kupci stanova odlučuju baš za Obrenovac i trošak za komunalne usluge, koji je značajno manji nego u drugim opštinama.

"Imamo najjeftinije grejanje, jer je toplana priključena na Termo-elektranu i nemamo troškove gasa, ni mazuta. Građani plaćaju 58 dinara po kvadratu što je upola manje nego u većini drugih lokalnih samouprava", kaže Čučković.

Šta može da se kupi na kredit?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od ukupnog broja prodatih stanova u trećem kvartalu oko 30 odsto je kupljeno na kredit, dok je veći deo plaćen gotovinom.

Procenitelj Milić Đoković iz Klastera nekretnina kaže da trenutno jedinu opciju da kupe stan na kredit imaju porodice čiji članovi zajedno zarađuju minimum 1.000 evra mesečno.

"Oni uglavnom biraju stanove do 75.000 evra i plaćaju ratu od oko 400 evra. Sve ostalo su uglavnom keš kupci. U principu teško da može negde da se nađe stan za oko 60.000 evra, a da u njemu može da živi porodica, kao što je ranije bio neki prosek", kaže Đoković.

Euronews/Zlatica Radović

 

Đoković napominje da je teško reći šta je "pristojna cena" za neku lokaciju, jer su cene drastično povećane čak i u naseljima gde nema mnogo osnova da kvadrat košta toliko mnogo, ali da se može pričati o tome gde je najjeftinije kupiti kvadrat. 

"Osim Barajeva, Lazarevca, Obrenovca i Sopota, koji su prigradske opštine, jeftinije bi mogli proći oni koji pazare stan u Batajnici, Zemun polju ili Surčinu. Na Petlovom brdu, obodima Miljakovca, Ledinama, Galenici i Mirijevu se takođe može kupiti povoljna nekretnina, ali je i tamo prosek do 1.300 evra. Na Konjarniku i Karaburmi ide i do 1.500 evra", kaže procenitelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis