Nekretnine

Cerak dobija bazen: Širi se naselje sa statusom spomenika kulture

Komentari

Autor: Zlatica Radović

12/05/2021

-

13:43

Cerak dobija bazen: Širi se naselje sa statusom spomenika kulture
Cerak dobija bazen: Širi se naselje sa statusom spomenika kulture - Copyright Wikipedia.org/Gmihail

veličina teksta

Aa Aa

Naselje Cerak vinogradi, koje je prvo u Srbiji dobilo status spomenika kulture se širi. Ovaj deo Beograda je Odlukom Vlade Srbije od 25. januara 2019. godine postao prvo kompletno savremeno stambeno naselje koje je stavljeno pod nadležnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove dostavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije komercijalne zone između ulica Jablaničke, Vinogradskog venca i kompleksa dečje ustanove na području beogradske opštine Čukarica. Površina obuhvacena planom iznosi oko 5,65 hektara i nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine "Naselje Cerak–Vinogradi", a na njoj je planirana gradnja stanova, kulturnog centra, sportskog kompleksa sa bazenima i parka.

Wikipedia.org/БиблиотекаЛКМБЈД

 

Ništa, međutim, neće moći da se radi dok Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda ne da zeleno svetlo. U planu se navodi da su sve intervencije u okviru prostorne kulturno-istorijske celine moguće uz maksimalno poštovanje već stvorenog konteksta prostorne organizacije, kao i da je za sve radove u prostoru neophodno pribaviti uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite Zavod koje izdaje.


Javni uvid traje do 10. juna 2021. godine svakog radnog dana od 9 do 18 časova, u suterenu zgrade Gradske uprave grada Beograda u Ulici 27. marta br. 43-45.

Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda, održaće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulice kraljice Marije br. 1, 6. jula 2021. godine, u 13 časova. U toku javne sednice, sva prisutna fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi sa Nacrtom plana u pisanom obliku, mogu obrazložiti primedbe pred Komisijom za planove Skupštine grada Beograda.

Komentari (0)

Biznis