Nekretnine

Republički geodetski zavod: Od ponedeljka sve službe rade u punom kapacitetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2022

-

23:22

Republički geodetski zavod: Od ponedeljka sve službe rade u punom kapacitetu
Republički geodetski zavod: Od ponedeljka sve službe rade u punom kapacitetu - Copyright TANJUG/REPUBLICKI GEODETSKI ZAVOD/ODNOSI S JAVNOSCU

veličina teksta

Aa Aa

Sve službe za katastar nepokretnosti i vodova u Srbiji će ponovo raditi u punom kapacitetu od ponedeljka 11. jula, nakon sajber napada koji se dogodio 14. juna, saopštio je Republički geodetski zavod.

Kako se navodi u saopštenju, u proteklom periodu obavljena je potpuna bezbednosna provera celokupne informatičke infrastrukture koja obuhvata preko tri i po hiljade računara, više od 450 servera i tri petabajta podataka.

U cilju povećanja bezbednosti, i kao vrsta antikoruptivne mere, sva komunikacija sa Republičkim geodetskim zavodom obavljaće se u pisanoj formi, kako bi bilo moguće pratiti komunikaciju.

Građanima je na raspolaganju 28 digitalnih servisa, koji su potpuno besplatni i mogućnost predavanja dokumentacije na šalterima službi za katastar u zakazanim terminima. Sve informacije usmenim putem građani mogu dobiti od operatera Info centra na broj telefona 011/63-55-600.

 U saopštenju se napominje da je Republički geodetski zavod striktno formalna institucija koja predstavlja poslednji bedem odbrane od eventualnih prevarnih radnji na tržištu nepokretnosti, i svaki službenik službe za katastar radi isključivo sa pisanom dokumentacijom a ne na osnovu usmene reči.

"Zbog toga insistiranje na sastancima sa službenicima katastra predstavlja vid pritiska na instituciju sa ciljem da se utiče na ishod rešavanja predmeta i ostvari dobijanje privilegije prekorednog rešavanja zahteva", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srbije je odobrila raspisivanje konkursa za zapošljavanje dodatnih 186 službenika u Republičkom geodetskom zavodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis