Nekretnine

"Smirivanje tržišta nekretnina" - prodato manje stanova, ali za više para jer cene i dalje snažno rastu

Komentari

Autor: Z. R.

01/11/2022

-

13:50

"Smirivanje tržišta nekretnina" - prodato manje stanova, ali za više para jer cene i dalje snažno rastu
Beograd - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Indeks cena stanova u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i prikazuje oštar rast cena kvadrata koji traje već celu godinu, saopštili su iz Republičkog geodetskog zavoda. Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije. U RGZ navode da je broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji za 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. što, kako kažu, ukazuje na "smirivanje" tržišta.

"S obzirom da cene i dalje snažno rastu ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu i to za 12 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2021. Ovakva slika predstavlja osetno usporavanje rasta tržišta s obzirom da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine. Ovakvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima", navode u RGZ.

U prethodnom periodu, u međunarodnim poređenjima, indeks cena stanova u Srbiji imao je rastući trend kao i u velikom broju zemalja.

"I u trećem tromesečju 2022. nastavlja se oštar rast cena stanova koji traje već celu godinu i kojeg karakterišu dvocifrene godišnje stope rasta cena. Tako godišnja stopa rasta cena stanova posmatrano za celu Republiku Srbiju dostiže 13 odsto u trećem tromesečju 2022. godine, dok je tokom 2019. i 2020. godišnji rast cena bio oko 8 odsto. Cene stanova su u trećem u odnosu na drugo tromesečje 2022. porasle za 3,2 odsto", navode u RGZ.

profimedia

 

Po rastu cena od prvog tromesečja 2019. do trećeg tromesečja ove godine prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd. Međutim, u trećem kvartalu, kao i u prethodnih nekoliko tromesečja, najdinamičniji rast cena je u regionu južne i istočne Srbije gde godišnja stopa rasta u trećem tromesečju dostiže 15,94 odsto.

"Ova dinamika je povezana i s relativno nižim nivoom cena nepokretnosti u regionu južne i istočne Srbije u poređenju s gradom Beogradom i Vojvodinom. Međutim, ovom trendu naročitu dinamiku daje rast cena u segmentu starogradnje, koji iznosi 18,84 odsto godišnje, što može ukazivati na nedovoljno prilagođavanje ponude novoizgrađenih stanova snažnom rastu tražnje u prethodnom periodu", objašnjavaju u Geodetskom zavodu.

Drašković: Praćenje cena stanova važan indikator

Direktor RGZ Borko Drašković kaže da je upravo izostanak pravovremenog praćenja i identifikacije rizika na tržištu nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama prethodilo globalnoj finansijskoj krizi 2008. godine i da je izrada indeksa cena stambenih nepokretnosti stoga preporučena i uvrštena u skup indikatora za praćenje finansijske stabilnosti od strane Međunarodnog monetarnog fonda.

"Tržište nepokretnosti je neizostavan oslonac svakog uspešnog bankarskog sistema, ne samo zbog građana koji uzimaju stambene kredite, već i zbog privrednika i preduzetnika koji nepokretnosti koriste kao kolateral za obezbeđivanje kredita neophodnih za rast njihovog poslovanja. Otuda je kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti neophodno kako bi svi pomenuti društveni i privredni segmenti mogli da funkcionišu što efiksnije, kao i da bi kreatori ekonomskih politika mogli da prate i pravovremeno reaguju na stvaranje potencijalnih rizika", rekao je Drašković.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

On je napomenuo da je sa stanovišta građana, uspešno rešavanje stambenog pitanja jedna od najvažnijih životnih i najvećih finansijskih odluka za većinu domaćinstava i doddao da u zemljama Jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju, ulaganje u nekretnine tradicionalno predstavlja jedan od najzastupljenih oblika dugoročne štednje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis