Nekretnine

Pet nekretnina u Srbiji koje su prodate po neverovatnim cenama: Oborena dva rekorda, garaže postaju pravi biznis

Komentari

Autor: S. Tuvić

27/04/2023

-

08:25

Pet nekretnina u Srbiji koje su prodate po neverovatnim cenama: Oborena dva rekorda, garaže postaju pravi biznis
Pet nekretnina u Srbiji koje su prodate po neverovatnim cenama: Oborena dva rekorda, garaže postaju pravi biznis - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tržište nekretnina u Srbiji beleži stabilizaciju u prvom kvartalu ove godine, ali su ipak cene pojedinih nepokretnosti dostigne neverovatne iznose. Oboren je i rekord u ceni kavadrata garaže i stana u Beogradu na vodi, a ogroman novac morao je da se izdvoji za kupovinu jedne kuće na Savskom vencu, poslovnog prostora na Novom Beogradu, kao i poljoprivrednog  zemljišta u Titelu.

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda u prvom kvartalu ove godine najskuplje je plaćen stan na lokaciji "Beograd na vodi". Reč je o nekretnini površine 383 metra kvadratna koja je plaćena 2.601.888 evra. U "Beogradu na vodi" prodat je i najskuplji kvadrat stana, po ceni od 11.474 evra. Stan je površine 143 metra kvadratna.

Najskuplji kvadrat stana prošle godine prodat je na istoj lokaciji i koštao je 10.400 evra po metru kvadratnom. Najviše novca izdvojeno je za stan površine 383 metra kvadratna - 2.469.888 evra. 

Beograđani imaju sve veći problem sa parkiranjem u prestonici, što je dovelo prave "eksplozije" cena garažnih mesta. U prvom kvartalu ove godine oboren je još jedan rekord. Garaža u Beogradu na vodi prodata je po neverovatnoj ceni od 58.400 evra, naveno je u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Prethodni rekord u ceni držala je garaža na Navom Beogradu u Ulici Milentija Popovića, koja je krajem prošle godine prodata za 55.500 evra. U pitanju je bio prostor od 14 kvadrata, a postignuta je cena od oko 3.965 evra po kvadratu. 

Cveta garažni biznis

Procenitelj Milić Đoković iz Klastera nekretnina kaže da u Beogradu danas cveta "garažni biznis" i da svi koji imaju novca ulažu u parkin mesta i garaže. 

Navodi da infrastruktura u prestonici ne prati gradnju i da su poseban problem stare zgrade. 

"U starim zgradama je bilo po jedno parking mesto na četiri stana. S obzirom na to da sada svaki stan ima bar po jedan automobil, a neki i više, onda je jasno kako je došlo do zagušenja. Naši klijenti danas prvo traže garažu i parkiranje, pa onda posle toga traže stan. Ako objekat nema obezbeđeno parkiranje jednostavno nekretnini pada u ceni 10-20 odsto. To je nekada bilo 3-5 odsto", priča Đoković za Euronews Srbija.

profimedia

 

Iz agencija za nekretnine kažu da se stanovi koji nemaju obezbeđeno parking mesto jednostavno danas ne traže i teško se prodaju.

"Garaže se prodaju neverovatno. Postao je pravi hit garažni biznis. Ko nema preterano para, a hoće da uloži novac, ulažu u garaže", kaže Đoković.

Tržište nekretnina danas funkcioniše tako što su parking mesta dodata vrednost stana. Iscrtano parking mesto za četvorotočkaša ispered zgrade može da podigne cenu stana za oko 10.000 evra. Garaže su nešto drugo i one se kupuju.

"Garaže mogu da budu površine i do 50 kvadrata. Nije to samo parkiranje, to je ostava. Ona koja je prometovana u Beogradu na vodi ima i dobru visinu, u nju može da uđe i čamac od 12 metara. Nije to klasična garaža. Klasične garaže imaju cenu između 20.000 i 30.000 evra. Parking mesto je nešto drugo i to je dodata vrednost stana. Parking mesto danas podiže cenu za 10.000 evra po stanu", navodi Đoković.

Garažna mesta mogu se danas kupiti uglavnom samo u novogradnju, dok u starogradnji skoro da ne mogu da se nađu. 

Najskuplja kuća, poslovni prostor, zemljište

Najskuplja kuća u prvom kvartalu ove godine prodata je na Savskom vencu za 1.575.000 evra. Bez obzira na visoku cenu, to nije rekord. Podsetimo, najskuplja kuća prometovana je prošle godine na istoj opštini za 5.100.000 evra. 

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora u prva tri meseca ove godine prometovan je na beogradskoj opštini Vračar za 6.878 evra, površine 189 metara kvadratnih. Najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 1.996.483 evra ostvarena je na Novom Beogradu, površine 990 kvadrata.

profimedia

 

Prošle godine Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je u beogradskoj opštini Stari grad za 18.253 evra, površine 63 kvadrata, a najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 10.200.000 evra ostvarena je na Paliluli.

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta u prvom kvartalu ove godine prometovan je na opštini Surčin (Dobanovci) po ceni od 29,9 evra po kvadratu, za parcelu površine 66,2 ara. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u prvom kvartalu 2023. godine prometovano je u Titelu po ceni od 1.279.655 evra za 107 hektara.

Komentari (0)

Biznis