Nekretnine

Nemački sektor nekretnina u krizi: Era jeftinog novca je gotova

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

15:18

Nemački sektor nekretnina u krizi: Era jeftinog novca je gotova
Nemački sektor nekretnina u krizi: Era jeftinog novca je gotova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački sektor nekretnina je čitavu deceniju profitirao od ere jeftinog novca koji je podsticao gradnju, ali sada se suočava sa krizom zbog rasta kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB), navodi se u analizi Rojtersa.

Agencija ukazuje na to da je nova gradnja u Nemačkoj u prvih šest meseci ove godine pala za 47 odsto u odnosu na prosek od protekle dve godine, a broj novih građevinskih dozvola je u prvih pet meseci pao za 27 odsto.  

Najveća nemačka agencija za nekretnine Vonovia je zabeležila gubitke od više milijardi evra, a broj novih radnih mesta za građevinske radnike stagnira.

Cene stanova u Nemačkoj su u prvom kvartalu ove godine pale za rekordnih 6,8 odsto u odnosu na isti period lane, a septembarski podaci će pokazati da li se radi o dugoročnom trendu.

Šef nemačke konsultantske firme Bulvingeza, Sven Karstensen, ne sumnja da će "sadašnja kriza u sektoru nekretnina potrajati još neko vreme".

Krizu je izazvao pre svega nagli rast kamatnih stopa ECB, ali i rast troškova za građevinske radove, kao i slabije interesovanje za gradnju kancelarijskih prostora i maloprodajnih objekata nakon pandemije.

Rat u Ukrajini je dodatno obeshrabrio ulagače u nekretnine.

"Za investitore sa Srednjeg istoka je Nemačka suviše blizu Ukrajini i oni radije ulažu novac u SAD i Aziju", izjavio je konsultant kompanije Ernst i Jang, Florijan Švalm.

Cilj Nemačke je da izgradi 400.000 stanova godišnje, ali za sada je on daleko.

Nemački političari, predstavnici ministarstava i industrije nekretnina će se 25. septembra sastati sa kancelarom Olafom Šolcom i pokušati da zajednički pronađu rešenja za ovu situaciju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis