Novac

Jovanović: Najviše se štedi u bankama, isplativija štednja u dinarima nego evrima

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

13:27

Jovanović: Najviše se štedi u bankama, isplativija štednja u dinarima nego evrima
Jovanović: Najviše se štedi u bankama, isplativija štednja u dinarima nego evrima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Štednja u Srbiji raste, a tome je u poslednjoj godini znatno doprineo i rast kamatnih stopa na štednju, što je delom rezultat pooštravanja monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS) i Evropske centralne banke, izjavio je viši ekonomista u Odeljenju za mere monetarne politike u Sektoru za monetarne i devizne operacije NBS Milivoje Jovanović.

On je govoreći u video rubrici "Korisno je da znate" na sajtu NBS a povodom Svetske nedelje štednje, naveo da u uslovima rastuće inflacije, centralne monetarne vlasti obično odgovaraju podizanjem referentnih kamatnih stopa, što povećava nominalne kamatne stope na štednju.

Kada je reč o vidovima štednje u Srbiji, istakao je da je dominantna štednja u bankama, kao najjednostavniji vid ulaganja novca građana a da su pored nje raspoložive i druge investicione alternative, poput ulaganja u državne hartije od vrednosti, investicione fondove ili različite oblike osiguranja.

Govoreći o tome da li je isplativije štedeti u evrima ili dinarima naveo je da je najnovija polugodišnja analiza NBS potvrdila da je, kao i do sada, isplativije štedeti u domaćoj valuti, kako u dugom tako i u kratkom roku.

Naglasio je da su razlozi veće profitabilnosti štednje u domaćoj valuti makroekonomska i finansijska stabilnost poslednjih godina, odnosno relativno stabilan kurs dinara prema evru i rekordne devizne rezerve, zatim veće kamatne stope na dinarsku nego na štednju u evrima, kao i neoporezivanje kamate na dinarsku štednju, dok se kamata na štednju u evrima oporezuje po stopi od 15 odsto, te mere monetarne i fiskalne politike, koje su pomogle da se sačuva makroekonomska stabilnost  i u uslovima višegodišnje globalne krize.

"Tako na primer, štediša koji je u septembru prošle godine oročio 100.000 dinara na godinu dana, dobio bi u septembru ove godine u proseku gotovo 2.150 dinara više od štediše koji je oročio 100.000 dinara u evrima, što je oko 860 evra, na isti period. Na duže periode oročenja, razlika u korist dinarske štednje još je veća", istakao je Jovanović.

Što se saveta za štednju tiče, rekao je da je odluka o tome gde će neko plasirati višak novca, u kojoj valuti će štedeti i na koji rok, pre svega individualna odluka i zavisi od svakog pojedinca, njegovih ličnih preferencija, kao i sklonosti ka riziku.

Njegov savet jeste da se građani pre ulaganja novca o uslovima štednje dobro informišu kod više banaka kako bi odabrali najbolju ponudu za sebe.

"Na svom sajtu Narodna banka Srbije vrlo transparentno, ažurno i redovno objavljuje različite podatke, informacije i analize kako bi građanima olakšala donošenje ovako važnih odluka. Banke, i za dinarsku i za deviznu štednju, u svojoj ponudi imaju različite štedne proizvode i dodatne pogodnosti", rekao je Jovanović.

Pojasnio je da dodatne pogodnosti uglavnom podrazumevaju veće kamatne stope u okviru postojećih proizvoda, a zatim i nove proizvode koje banke promovišu uvođenjem dodatnih ročnosti i posebnih pogodnosti.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis