Novac

NBS savetuje kako se zaštititi prilikom korišćenja platnih kartica na internetu

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

13:47

NBS savetuje kako se zaštititi prilikom korišćenja platnih kartica na internetu
NBS - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vodite računa gde i kome ostavljate lične i poverljive podatke, uvek kupujte preko zvaničnog sajta prodavnice, uverite se u validnost internet stranice, nikada ne unosite PIN kod prilikom kupovine putem interneta, najvažniji su saveti u brošuri "O čemu treba voditi računa pri korišćenju platnih kartica na internetu", koju je objavila Narodna banka Srbije (NBS).

Brošura se može naći na sajtu NBS, a njeno objavljivanje objašnjava se time što je tema digitalne bezbednosti uvek aktuelna i što je pred nama period godine kada se zbog praznika povećava broj transakcija platnim karticama.

Brošura je, naveli su iz NBS, pripremljena kako bi se razjasnili rizici, kao i mere predostrožnosti koje građani treba da preduzmu za ublažavanje ili otklanjanje neželjenih posledica prilikom korišćenja platnih kartica na internetu. 

U brošuri su izdvojeni konkretni saveti za bezbedno korišćenje platnih kartica, na šta posebno treba obratiti pažnju kao što su lažne nagradne igre i promocije na društvenim mrežama, imejlovi, SMS poruke i slično, zašto je važno uvek kupovati preko zvaničnog sajta prodavnice, kako se uveriti u validnost stranice preko koje se obavlja kupovina.

Dati su i saveti o tome šta nikako ne bi trebalo raditi prilikom kupovine na internetu kao i kako zaštititi svoje lične podatke i šta raditi ukoliko se posumnja da je u pitanju prevara na mreži. 

NBS je podsetila i na prednosti IPS-Instant plaćanja, koje mogu da se koriste i kada se plaća na fizičkim mestima prodaje ali i prilikom kupovine na internetu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis