Novac

Zabrana bitkoina: Ovo su zemlje u kojima je trgovanje kriptovalutom ograničeno ili ilegalno

Komentari

Autor: Chloe Orji, Euronews

01/09/2021

-

07:04

Zabrana bitkoina: Ovo su zemlje u kojima je trgovanje kriptovalutom ograničeno ili ilegalno
Bitkoin - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Bitkoin prate kontroverze od njegovog nastanka 2009. godine, a to je svojstveno i kriptovalutama koje su usledile nakon njega.

Iako je na meti kritika zbog nestabilnosti, loših transakcija i prekomerne upotrebe električne energije potrebne za njegovo iskopavanje, neki smatraju da je bitkoin, naročito u zemljama u razvoju, sigurna luka. Međutim, kako se sve više ljudi okreće kriptovalutama, usledio je i niz ograničenja u njegovoj upotrebi.

Pravni status bitkoina i drugih altkoina (alternativnih kovanica sličnih bitkoinu) značajno se razlikuje od zemlje do zemlje, dok u nekim ostaje da se pravilno definiše ili se stalno menja. Dok većina zemalja ne smatra nezakonitim korišćenje bitkoina, njegov status platežnog sredstva ili robe varira sa različitim regulatornim implikacijama.

Neke zemlje su postavile ograničenja u načinu na koji se bitkoin može koristiti, a banke su zabranile svojim klijentima obavljanje transakcija kriptovalutama. Druge zemlje su zabranile upotrebu bitkoina i kriptovaluta, strogo kažnjavajući svakoga ko vrši kripto transakcije.

Ovo su zemlje koje imaju posebno loš odnos sa bitkoinom i drugim altkoinima.

Alžir

Alžir trenutno zabranjuje upotrebu kriptovaluta nakon usvajanja finansijskog zakona 2018. godine koji je zabranio kupovinu, prodaju, upotrebu ili posedovanje virtuelnih valuta.

Bolivija

U Boliviji je na snazi potpuna zabrana korišćenja bitkoina od 2014. godine. Centralna banka Bolivije izdala je rezoluciju kojom se zabranjuje upotreba bitkoina u bilo kojoj drugoj valuti koja nije regulisana u zemlji ili ekonomskoj zoni.

Kina

Kina je tokom 2021. godine sve intenzivnije suzbijala kriptovalute. Kineski zvaničnici su u više navrata upozoravali svoje građane da se drže dalje od tržišta digitalne imovine i oštro su suzbili "rudarenje" u zemlji, kao i razmenu valuta u Kini i inostranstvu.

Jin Juping, zamenik direktora za zaštitu prava finansijskih potrošača Narodne banke Kine (PBoC), 27. avgusta je nazvao kriptovalute spekulativnom imovinom i upozorio ljude da "zaštite svoje džepove".

Napori da se potkopa bitkoin - decentralizovana valuta van kontrole vlada i institucija - u velikoj meri se vide kao pokušaj kineskih vlasti da pokrenu sopstvenu elektronsku valutu.

PBoC želi da bude jedna od prvih velikih centralnih banaka u svetu koja je pokrenula svoju digitalnu valutu čime će moći pomnije da se prate transakcije stanovnika države.

Kolumbija

U Kolumbiji finansijskim institucijama nije dozvoljeno da vrše transakcije bitkoinima. Agencija za finansijske regulacije Superintendencia Financiera je 2014. godine upozorila institucije da ne smeju da "štite, ulažu, posreduju, niti upravljaju u operacijama virtuelnog novca".

Egipat

Egipatski Dar al-Ifta, primarno islamsko savetodavno telo u zemlji, izdao je verski dekret 2018. godine, klasifikujući transakcije bitkoinima kao "haram", odnosno nešto što je zabranjeno islamskim zakonom. Iako nisu obavezujući, egipatski bankarski zakoni pooštreni su u septembru 2020. godine kako bi se sprečilo trgovanje ili promovisanje kriptovaluta bez licence Centralne banke.

Indonezija

Banka Indonezije, centralna banka zemlje, izdala je nove propise kojima se zabranjuje upotreba kriptovaluta, uključujući bitkoin, kao sredstva plaćanja od 1. januara 2018. godine.

Iran

Bitkoin ima složen odnos sa iranskim režimom. Da bi izbegao najgori uticaj osakaćujućih ekonomskih sankcija, Iran se umesto toga okrenuo unosnoj praksi "rudarenja" bitkoina kako bi finansirao uvoz.

Iako Centralna banka zabranjuje trgovanje kriptovalutama koje se "kopaju" u inostranstvu, podsticala je "rudarenje" bitkoina u zemlji.

Oko 4,5 odsto svetskog "rudarenja" bitkoina odvija se u Iranu, koji bi, prema analitičkoj blokčejn kompaniji Elliptic, mogao da ostvari prihod od preko milijardu dolara.

Da bi kriptoindustrija procvetala, Iran je ponudio licenciranim "rudarima" jeftiniju struju, ali zato zahteva da se svi pronađeni kripto-sistemi prodaju Centralnoj banci.

Međutim, "rudarenje" bez licence svakodnevno isušuje više od 2GW iz nacionalne mreže, uzrokujući nestašicu električne energije.

Zbog toga su iranske vlasti izdale četvoromesečnu zabranu "rudarenja" bitkoina do 22. septembra.

Nepal

Nepalska banka Rastra proglasila je bitkoin ilegalnim od avgusta 2017. godine.

Severna Makedonija

Severna Makedonija je jedina evropska država do sada koja ima zvaničnu zabranu trgovanja kriptovalutama.

profimedia

 

Rusija

Iako kriptovalute nisu zabranjene u Rusiji, u toku je sukob zbog njihove upotrebe. Rusija je u julu 2020. godine donela svoje prve zakone za regulisanje kriptovaluta, kojima su one po prvi put označene kao imovina podložna oporezivanju.

Zakon, koji je stupio na snagu u januaru ove godine, takođe zabranjuje ruskim državnim službenicima da poseduju bilo kakvu kripto-imovinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta povezivao kriptovalute sa kriminalnim aktivnostima, pozivajući se na veću pažnju posebno kada su u pitanju prekogranične kripto-transakcije.

U julu je generalni tužilac najavio nove predložene zakone koji bi dozvolili policiji da konfiskuje kriptovalute za koje se smatra da su nezakonito pribavljene navodeći kao primer njihovu upotrebu u korupciji.

Turska

U Turskoj su se mnogi okrenuli kriptovalutama kada je vrednost turske lire opala. Zbog najvišeg nivoa upotrebe bilo gde u svetu, donošenje propisa bilo je brzo ove godine jer je inflacija u aprilu dostigla vrhunac.

Dana 16. aprila 2021. godine, Centralna banka Republike Turske izdala je uredbu o zabrani korišćenja kriptovaluta, uključujući bitkoin, direktno ili indirektno, za plaćanje robe i usluga.

Narednog dana, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otišao je dalje i izdao dekret da se  trgovanje kriptovalutama izjednači sa listom firmi koje podležu pravilima protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Vijetnam

Državna banka Vijetnama proglasila je da su izdavanje, snadbevanje i upotreba bitkoina i drugih kriptovaluta nezakoniti kao sredstvo plaćanja i podložni su kaznama od 5.600 do 7.445 evra.
Međutim, vlada ne zabranjuje trgovanje bitkoinima niti ih drži kao imovinu.

(priredila: T.T.)

 

Komentari (0)

Biznis