Novac

Zahtevi za poskupljenje toalet papira – proizvođači kažu: "Sigurno će biti više cene, samo je pitanje procenta"

Komentari

Autor: Z. R.

05/10/2021

-

19:10

Zahtevi za poskupljenje toalet papira – proizvođači kažu: "Sigurno će biti više cene, samo je pitanje procenta"
Zahtevi za poskupljenje toalet papira – proizvođači kažu: "Sigurno će biti više cene, samo je pitanje procenta" - Copyright AP/Michael Conroy

veličina teksta

Aa Aa

Energetska kriza dovodi do poskupljenja u brojnim oblastima, a uskoro bi mogla da se odrazi i na cene toalet papira. Zbog poskupljenja cena energenata, a samim tim i transporta, poskupele su mnoge sirovine, pa je od početka godine i cena celuloze korigovana nekoliko puta. Proizvođači toalet papira u Evropi već traže poskupljenje, a ono bi se moglo odraziti i na tržište u Srbiji. 

Domaći privrednici kažu da toalet papir nije jedini proizvod koji bi uskoro mogao da nas košta više, već su to i papirne maramice, ubrusi, salvete...

Nemački mediji prenose da švedski koncern Esiti, koji proizvodi robne marke Zewa i Tempo, najavljuje pregovare o poskupljenju toalet papira. Prema pisanju nemačkog dnevnika Frrankfurter Algemajne Cajtung Esiti radi se o povećanju cene od najmanje pet odsto, a razlog za poskupljenje su veći troškovi transporta i energije.

Sirovina diže cenu rolni?

Sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije Nataša Govedarica za Euronews Srbija kaže da je cena repromaterijala za ceo toaletni program značajno veća u odnosu na prošlu godinu.

"Drastično je skočila cena celuloze u poslednjih nekoliko meseci, tako da se može očekivati i poskupljenje gotovih proizvoda. Od nje se ne pravi samo toalet papir, već i salvete, ubrusi i cela paleta prizvoda", objašnjava Govedarica.

AP/John L. Mone

 

U Srbiji ima nekoliko desetina proizvođača toalet papira, a među njima je i mnogo malih preduzetničkih radnji. Vlasnik jedne od njih za Euronews Srbija kaže da je sirovina od početka godine poskupela čak četiri puta.

"Celuloza je i pre nekoliko dana poskupela 20 evra po toni. Nismo menjali cene, ali sada već više ne možemo da istrpimo taj pritisak. Sigurno će svi proizvođači podići cene, samo je pitanje koji procenat će to biti", kaže proizvođač toalet papira.

Američki proizvođači su početkom godine već korigovali cene. Oko 70 odsto celuloze koju američki proizvođači kupuju za toalet papir dolazi iz Brazila, a oko 30  odsto je iz Kanade.  Primarna sirovina koja se koristi za njegovo pravljenje, drvna celuloza,  je tokom šest meseci skočila sa 606 na 907 dolara po metričkoj toni, koliko je koštala u aprilu, što su analitičari porglasili najvećim povećanjem u istoriji ove industrije.

Kombinacija faktora uticala je na poskupljenje, uključujući postpandemijski oporavak u Kini, koja je najveći kupac celuloze na svetu, ali i zbog globalnih kašnjenja u isporuci. Proizvođači kupuju na otvorenom tržištu, a zatim koriste celulozu za proizvodnju toaletnog papira i drugih proizvoda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis