Novac

Ove godine skuplja i slavska trpeza - gostiju manje, ali je trošak za hranu i piće veći

Komentari

Autor: Z. R.

07/11/2021

-

18:39

Ove godine skuplja i slavska trpeza - gostiju manje, ali je trošak za hranu i piće veći
Ove godine skuplja i slavska trpeza - gostiju manje, ali je trošak za hranu i piće veći - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Za slavsku trpezu svako ima svoju računicu, koja zavisi od izbora jela i kvaliteta sastojaka, ali i od broja gostiju. Ove godine će sigurno i oni koji su zbog epidemiološke situacije pozvali manje rođaka i prijatelja, većinu namirnica morati da plate od 20 do 30 odsto više nego prošle godine. Gotovo sva hrana i piće su poskupeli, a samo je pitanje u kolikom procentu. Oni koji žele da naprave svečani ručak za najuži krug mogu da prođu i sa oko 5.000 dinara, ali domaćini koji planiraju da pozovu do desetak gostiju teško će moći za hranu i piće da izdvoje manje od 20.000 dinara, čak i ako sve sami pripreme.

Među najznačajnijim stavkama kada je u pitanju priprema slave je pečenje, a upravo je meso jedna od namirnica kojima je cena značajno skočila - prema zvaničnoj statistici za 9, 4 odsto u odnosu na prošli septembar. U proseku kilogram svinjetine sada košta oko 520 dinara, ali je za svinjski but potrebno izdvojiti i više od 750 dinara, a za file i do 800 dinara, dok je plećka bez kostiju oko 540 dinara. Kilogram svinjetine je u većini trgovinskih lanaca trenutno na popustu i košta 399 dinara. Oni koji  se odluče za pečenje moraće da izdvoje oko 1.300 dinara po kilogramu svinjskog i oko 1.700 dinara za jagnjeće pečenje.

Za 20 ljudi potrebno je najmanje šest do sedam kilograma mesa, što znači da je više od 9.000 dinara potrebno izdvojiti samo za ovu stavku. Ni predjelo nije zanemarljiv trošak, a koliki će iznos biti zavisi od toga da li domaćini pripremaju i slani program ili samo kupuju suhomesnate proizvode i sireve, jer su i ove namirnice skuplje u odnosu na prošlu sezonu. Neizbežno je, međutim, i na ovaj deo slavske trpeze potrošiti nekoliko hiljada dinara, jer samo kilogram domaćeg sira košta oko 450 dinara, dok je kajmak u Beogradu oko 900 dinara, ali prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Zrenjaninu košta i više od 1.300 dinara.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Oni koji spremaju posnu trpezu moraće da kupe ribu, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najčešća cena za kilogram šarana koju je potrebno izvdojiti u Beogradu je 420 dinara, iako u Zrenjaninu i Smederevu ide i do 500 dinara. U velikim marketima se, međutim, može naći i po ceni od 350 dinara za kilogram. 

Skuplji i kolači i čokolada

Priprema prazničnih đakonija gotovo je nemoguća bez ulja, a ono je skuplje čak 19 odsto u odnosu na prošlu godinu. Rekorder po poskuljenju je ipak povrće, čija je cena u septembru, svežeg i zamrznutog, za 29 odsto veća nego u istom mesecu lane.

Ove sezone je i kupus duplo skuplji, pa će i priprema sarme, ali i sveže salate koštati više. Kilogram je prošle godine bio oko 35 dinara, a sada je potrebno izdvojiti i do 100 dinara, mada je najčešća cena na pijacama oko 60 dinara.

Pixabay

 

Domaćice se presabiraju i da li se više isplati kupiti ili praviti sitne kolače. Kilogram je minimum 1.000 dinara, a cena zavisi od vrste kolača i od proizvođača i doseže i do 2.000 dinara. U međuvremenu gotovo sve što je potrebno za pripremu slatkih poslastica ima novu cenu, od šećera do oraha i čokolade. Šećer, med, džem i čokolada, odnosno svi slatkiši u proseku su skuplji za oko 4,5 procenta u odnosu na prošlu godinu. U Beogradu su tako očišćeni orasi prošle godine bili oko 1.000 dinara dok sada njihova cena dostiže čak 1.500 dinara.

U zavisnosti od broja gostiju, potrebno je izdvojiti od 3.000 do 5.000 dinara i za sokove i ostalo piće. Prema podacima zvanične statistike, za žestoka alkoholna pića potrebno je izdvojiti 8,1 odsto novca više nego lane, a za vino 6,7 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis