Novac

Cene polovnjaka rastu: Da li je sad trenutak za kupovinu ili treba čekati

Komentari

Autor: Zlatica Radović

29/01/2022

-

09:19

Cene polovnjaka rastu: Da li je sad trenutak za kupovinu ili treba čekati
Cene polovnjaka rastu: Da li je sad trenutak za kupovinu ili treba čekati - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Polovni automobili u Srbiji skuplji su za oko 20 odsto u odnosu na početak prošle godine. Za najjeftinija vozila sada je potrebno izdvojiti nekoliko stotina evra više, ali za novije modele, razlika u ceni meri se i hiljadama evra, u zavisnosti od marke vozila i godine proizvodnje. Kupce je najviše pogodio smanjeni uvoz polovnjaka iz Nemačke i Francuske, jer je iz ove dve države stizalo najviše korišćenih vozila. 

Glavni razlog rasta cene korišćenih automobila leži u otežanoj nabavci određenih komponenti koje su neophodne za proizvodnju novih vozila. Manja ponuda modela koji su izašli "ispod čekića" ima značajan efekat i na ponudu polovnih, a posledično i na njihove cene.

Na autoplacevima kažu da očekuju da će se trend poskupljena nastaviti zbog disbalansa ponude i potražnje - novih vozila na tržištu nema dovoljno, a na dostavu se čeka i do godinu dana. Samim tim se smanjuje ponuda polovnjaka.

profimedia

 

Petar Živković iz Asocijacije automobilski novinara Srbije kaže da je situacija trenutno takva da bi oni koji sada kupe polovan automobil, možda mogli narednih meseci i da zarade njegovom prodajom.

"Do kraja godine sigurno neće pojeftiniti polovnjaci, jer je lane u svetu proizvedeno oko sedam miliona vozila manje. To je ogroman broj i ne može se brzo nadomestiti. Poskupeli su svi automobili, pa se ispostavilo da onaj ko je kupio 2017. godine auto i vozio ga četiri godine sada može da ga proda za više para nego kada ga je kupio. Cene su digli u nebesa, a onaj kome auto treba ne može mnogo da bira", kaže Živković.

On napominje da se prilikom kupovine novog automobila i dalje čeka nekoliko meseci na isporuku i dodaje da to utiče na mnoge potrošače da promene odluku o izboru vozila i kupuju ona koja su dostupna na lageru.

Svaki treći kupac čeka da padne cena

Romana Ranković sa portala Polovni automobili ističe da je pandemija umnogome promenila tržište i da će biti potrebno vreme za postizanje stabilne dinamike u proizvodnji, prodaji i nabavci.

"Verujemo da je moguće da do stabilizacije tržišta novih automobila, u smislu vraćanja na stanje pre pandemije dođe krajem ove ili početkom naredne godine, a to će se odraziti i na tržište polovnih vozila. Kada je reč o daljem kretanju cena, pitali smo prodavce za njihova očekivanja u okviru istraživanja koje smo sproveli krajem godine. Većina prodavaca, njih oko 73,8 odsto očekuje dalji rast cena u narednom periodu, a isto mišljenje deli i gotovo trećina anketiranih kupaca", navodi Rankovićeva.

Ona kaže da je najveći broj kupaca, odnosno odnosno anketiranih u okviru istraživanja sajta, 50,8 odsto, navelo da nije odustalo od kupovine automobila. Ipak, skoro 30 odsto se izjasnilo da su odložili kupovinu, dok je nepunih 10 odsto potpuno odustalo.

"Kupce koji su odložili kupovinu upitali smo o razlozima koji stoje iza takve odluke. Više od trećine njih, čak 34,4 odsto reklo je da je kupovinu odložilo zbog rasta cena automobila i da čekaju da one padnu", objasnila je Rankovićeva.

Prema podacima Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova u Srbiji je lane prodato 30.416 novih automobila, što je za 16 odsto više nego 2020. godine, kada je prodato 26.400 vozila.

Apsurd sa cenama u Nemačkoj

U Nemačkoj obično postoji veliki izbor polovnih automobila i na placevima i na internetu, ali ih je trenutno, kako piše "Dojče vele", u ponudi premalo. 

"Trenutno imamo manje polovnih automobila nego kupaca. Polovni automobili su postali retka roba. Za raspoložive polovne automobile mušterije moraju da plate više. Cene su porasle od pet do deset odsto", kaže zamenik predsednika Centralnog saveza nemačke automobilske trgovine (ZDK) Tomas Pekrun.

On napominje da čak postoje noviji polovni automobili koji koštaju više od istih novih automobila, jer se na isporuku novih trenutno mnogo duže čeka. Eksploziju cena su izazvali pandemija i stalni nedostatak čipova za automobilsku elektroniku. U 2020. godini je zbog pandemije registrovano manje novih automobila, pa deo njih sada nedostaje kao polovni automobili.

Pekrun konstatuje da je naprosto izašlo premalo automobila na tržište i smatra da bi situacija teško mogla da se popravi 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis