Biznis vesti

I dalje se pogoršava situacija u nemačkoj automobilskoj industriji: Proizvođači trpe "uska grla" u snabdevanju

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

10:54

I dalje se pogoršava situacija u nemačkoj automobilskoj industriji: Proizvođači trpe "uska grla" u snabdevanju
I dalje se pogoršava situacija u nemačkoj automobilskoj industriji: Proizvođači trpe "uska grla" u snabdevanju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Situacija u nemačkoj automobilskoj industriji pogoršala se u decembru peti mesec zaredom, s obzirom na to da je indeks poslovne klime u toj branši, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao na minus jedan poen prošlog meseca sa nivoa od plus 7,9 poena u novembru.

"Na ovo dalje pogoršanje uticali su proizvođači, a ne dobavljači", kaže Oliver Falk, direktor IFO-vog Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije.

Indikator poslovne situacije kod proizvođača je pao na 15,6 poena u decembru sa novembarskih 36,5 bodova, navodi se u saopštenju Instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

Svi proizvođači i dalje trpe uska grla u snabdevanju intermedijarnim proizvodima. Čini se da njihovo međunarodno poslovanje posustaje, pri čemu je indeks očekivanja budućeg izvoza pao na 28,1 poen sa 51,1 poena.

"Poslovna očekivanja proizvođača takođe više nisu tako ružičasta", kaže Falk.

Njihova poslovna očekivanja su potonula sa 42,7 poena na 18,2 poena u decembru. Situacija u kojoj se nalaze proizvođači direktno utiče na dobavljače, čije je trenutno poslovanje slabo. Mada se njihov indeks poslovnog stanja popravio sa minus 21,7 poena u novembru na minus 13,6 poena u decembru, on je i dalje duboko na negativnoj teritoriji.

Poslovna očekivanja dobavljača su pesimističnija nego što su bila pre skoro dve godine. Ovaj indeks je pao sa minus 24,8 poena na minus 28,6 poena u decembru. „Nedavne najave nemačkih proizvođača automobila da žele dalje da prošire svoje poslovno učešće u Kini svakako ima deprimirajući uticaj na raspoloženje dobavljača srednje veličine, koji u velikoj meri zavise od proizvodnje automobila u Nemačkoj“, dodaje Falk.

Komentari (0)

Biznis