Novac

Vasić o spajanju banaka: I dalje ih ima mnogo, tržište određuje koji broj je realan i optimalan

Komentari

Autor: Tanjug / Politika

06/02/2022

-

11:07

Vasić o spajanju banaka:  I dalje ih ima mnogo, tržište određuje koji broj je realan i optimalan
Tanjug/Tara Radovanovic - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić izjavio je da će ukrupnjavanje banaka biti višestruko korisno za klijente, građane i privredu. Vasić je za Politiku, odgovarajući na pitanje o promenama na bankarskom tržištu Srbije u 2021. godini, rekao da banke kroz ulazak u veće sisteme unapređjuju svoje proizvode i usluge, da je bogatija stručnost kojom raspolažu, kao i kreditni kapaciteti.

"Veće bankarske grupacije sada mogu da finansijski podrže mnogo obimnije projekte, a takođe i da se okrenu specifičnim vrstama kreditiranja, kao što je ulaganje u energetsku efiskanost i zelene izvore energije", naveo je Vasić.

Ukazao je da mogućnost banaka znatno zavisi i od pristupa dugoročnim izvorima finansiranja, kako bi rok finansiranja bio u skladu sa ekonomskim vekom same investicije.

Odgovarajući na pitanje da li će na tržištu Srbije uopšte biti mesta za male banke, Vasić je rekao da je broj banaka na tržištu i dalje veliki, veći od optimalnog i da je zato gotovo izvesno da će se tendencija konsolidacije nastaviti i u narednom periodu.

"U uslovima niskih kamatnih stopa i jake konkurencije tržište određuje koji broj banaka je realan i optimalan", naglasio je Vasić. Dodao je da će, nakon nekoliko integracija u proteklom periodu, uključujući ovu godinu, biti 21 banka na našem tržištu.

Tanjug/Filip Krainčanić

 

Naveo je da je, prema podacima NBS, u prvih 10 meseci 2021. godine sa dobitkom poslovalo 20 banaka, dok su četiri poslovale sa gubitkom.

Ocenio je da se, s obzirom na uslove poslovanja, koji nisu bili uobičajeni, može reći da su banke pokazale veliku efikasnost.

Broj banaka prepolovljen za dve decenije

U Srbiji se u protekle dve decenije broj banaka prepolovio, a stručnjaci kažu da se može očekivati dalje ukrupnjavanje postojećih finansijskih institucija. 

Poslednje pripajanje najavila je  AIK banka, koja preuzima Sberbanku, Rajfajzen preuzima Kredi Agrikol, dok je Direktna banka, pripojena Eurobanci. Prošle godine je MTS banka pripojena banci Poštanska štedionica a.d. Beograd, nakon čega je MTS banka prestala da postoji. Početkom prošle godine je i nova ljubljanska banka NLB preuzela Komercijalnu, nekad najveću državnu banku osnovanu pre punih 50 godina. Od kraja aprila Vojvođanska banka, takođe, je spojena sa OTP bankom i nastavila je da posluje kao OTP banka Srbija. 

"U 2001. godini u Saveznoj Republici Jugoslaviji poslovale su ukupno 84 banke, od kojih 74 u Republici Srbiji, što znači da je broj banaka u našoj zemlji, a u odnosu na današnji, smanjen za 50 banaka. Promene vlasničke strukture uglavnom su inicirane kao posledica promenjenih okolnosti na tržištima matičnih banaka, odnosno globalnih procesa ukrupnjavanja u okviru bankarskih grupacija", navode u Narodnoj banci Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis