Biznis vesti

Od danas jedna banka manje na tržištu u Srbiji

Komentari

Autor: Z. R.

13/12/2021

-

11:14

Od danas jedna banka manje na tržištu u Srbiji
Od danas jedna banka manje na tržištu u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Eurobank je uspešno sprovela proces pravnog pripajanja Direktne Banke i od danas posluje pod novim imenom – Eurobank Direktna a.d, saopštili su iz ove finansijske institucije. Nova banka sada posluje sa ukupnom aktivom većom od dve milijarde evra i kapitalom od preko 300 miliona evra i time zauzima 6,4 procenata tržišta kredita u Srbiji. Eurobank Direktna a.d., koja posluje u okviru Eurobank Grupe, u Srbiji ima mrežu od 127 ekspozitura širom zemlje.

"Pripajanje Direktne Banke Eurobanci doprinelo je formiranju snažnije i dinamičnije finansijske institucije. Uz proširenu poslovnu mrežu, banka će pružati kompletnu ponudu modernih finansijskih proizvoda i servisa, uz podizanje standarda kvaliteta usluga, koji će odgovoriti tehnološkim potrebama savremenog korisnika. Eurobank Direktna biće pouzdan partner i siguran izbor mnogih klijenata i važan činilac u održanju stabilnosti domaćeg finansijskog sistema“, rekla je Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora.

U ovoj banci naovde da će klijenti imati na raspolaganju sve proizvode i usluge kao i u prethodnom periodu, a svi ugovori i druge obaveze biće nastavljeni na isti način i bez ikakvih izmena u načinu realizacije. 

Eurobank i Direktna Banka u julu ove godine najavile su pripajanje Direktne Banke Eurobanci, kada je saopšteno da će nakon okončanja ove transakcije, akcionari Eurobank kontrolisati oko 70 odsto akcija objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30 odsto akcija. Nakon odobrenja svih nadležnih institucija, statusna promena pripajanja završena je u decembru 2021. godine.

Ovim spajanjem na finansijkom tržištu u Srbiji su ostale 23 banke. Broj banaka koje danas posluju u Srbiji je za 50 manji nego pre dve decenije, kada ih je bilo čak 74. Stručnjaci očekuju da se ukrupnjavanje nastavi, jer smatraju da bi optimalan broj banaka na tržištu poput našeg trebalo da bude oko 15. U Narodnoj banci Srbije tvrde da ukrupnjavanjem banaka nije smanjen kvalitet usluga, iako klijenti sa svakom objavom o novom pripajanju strepe od poskupljenja bankarskih naknada i proizvoda.

Odlazak jednih i širenje drugih bankarskih grupacija nije karakteristika samo našeg bankarskog sektora, već su slične aktivnosti prisutne i u regionu. Nedavno je Rajfajzen banka objavila da se povlači iz Bugarske, dok je letos obelodanila da u Srbiji kupuje Kredi Agrikol banku. Ova poslovna transakcija još nije okončana, jer se čeka dozvola regulatornih tela, ali se očekuje da će se to desiti narednih meseci. Poslednje pripajanje pre toga je najavila AIK banka, koja preuzima Sberbanku. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis