Biznis vesti

Direktna banka obavestila klijente da prestaje da postoji od 10. decembra - imovina i obaveze prebačeni na Eurobanku

Komentari

Autor: Z. R.

09/11/2021

-

11:24

Direktna banka obavestila klijente da prestaje da postoji od 10. decembra - imovina i obaveze prebačeni na Eurobanku
Šalter - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kragujevačka Direktna banka AD pripojiće se beogradskoj Eurobanci AD, navodi se u obaveštenju objavljenom na Centralnom registru hartija od vrednosti. U obaveštenju Direktne banke o ovoj statusnoj promeni navodi se da će se ta banka pripojiti Eurobanci i prestati da postoji bez sprovođenja postupka likvidacije. Na Eurobanku biće preneti celokupna imovina i obaveze Direktne banke.

Objavljeno je da će se prenos finansijskih instrumenata klijenata sa računa otvorenih kod
Direktne Banke a.d. Kragujevac na račune istih klijenata kod Eurobanke a.d. Beograd obaviti 10. decembra.

Pre nekoliko dana objavljeno je i da je AIK Banka Beograd potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbank Srbija. Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, AIK Banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra.

Za dve decenije 50 banaka manje

"U 2001. godini u Saveznoj Republici Jugoslaviji poslovale su ukupno 84 banke, od kojih 74 u Republici Srbiji, što znači da je broj banaka u našoj zemlji, a u odnosu na današnji, smanjen za 50 banaka", rekli su za Euronews Srbija u Narodnoj banci Srbije.

U Srbiji trenutno posluju 24 banke, a uskoro će ostati 20 finansijska institucija. U NBS navode da je u toku postupak po zahtevu Raiffeisen banke a.d. Beograd za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u Credit Agricole banci Srbija a.d. Novi Sad, koje će joj omogućiti 100% (preko 50%) glasačkih prava u ovoj banci. Prema informacijama kojima raspolaže NBS, u narednom periodu očekuje se pripajanje Direktne banke a.d. Kragujevac banci Eurobank a.d. Beograd, pripajanje NLB Banke a.d. Beograd banci Komercijalna banka a.d. Beograd i sticanje vlasništva u Sberbank Srbija a.d. Beograd od strane AIK banke a.d. Beograd. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis