Novac

NBS zbog nepravilnosti u radu zatvorila 87 menjačnica - ako ponove prekršaj trajno im se oduzima dozvola za rad

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

10:10

NBS zbog nepravilnosti u radu zatvorila 87 menjačnica - ako ponove prekršaj trajno im se oduzima dozvola za rad
NBS zbog nepravilnosti u radu zatvorila 87 menjačnica - ako ponove prekršaj trajno im se oduzima dozvola za rad - Copyright Wikipedia.org/Lumen roma

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije je zbog utvrđenih različitih nepravilnosti u radu do sada zatvorila 87 menjačkih mesta u Srbiji na period od 30 dana. Iz NBS navode da će intenzivna kontrola rada menjačnica biti nastavljena i u narednom periodu.

Narodna banka Srbije propisala je da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove odnosno postupaju suprotno odrebama zakona ili propisa NBS.

Dopunu Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja NBS je donela u utorak, a u sredu je objavljena u Službenom glasniku i tako stupila na snagu.

Tu se navodi da NBS u postupku kontrole može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja menjaču na svim menjačkim mestima. Menjač je dužan da ovakvo rešenje NBS odmah istakne na vidno mesto svih menjačnica.

Ukoliko NBS posle isteka privremenog oduzimanja ovlašćenja ponovo utvrdi istu vrstu nepravilnosti, donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.

Podsetimo, Narodna banka Srbije izmenila je pre nekoliko dana Odluku o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova, pa je menjačnice ograničila da pri prodaji i otkupu od fizičkih lica mogu naplatiti proviziju od najviše jedan posto.

U Odluci NBS, objavljenoj u Službenom glasniku, navodi se i da na početku radnog vremena menjač mora da na vidnom mestu istakne, na način na koji je istaknuta i kursna lista, da proviziju naplaćuje do maksimalno jedan posto. To obaveštenje tokom radnog vremena menjač ne sme da menja, propisala je NBS.

Do ovakve odluke došlo je pošto je NBS obavila kontrolu više menjačnica zbog navoda da su prodavale evro po većem kursu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis