Novac

Još jedna evropska banka prodaje imovinu u Rusiji - preuzima je vlasnik kompanije koja je najveći proizvođač nikla

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

10:32

Još jedna evropska banka prodaje imovinu u Rusiji - preuzima je vlasnik kompanije koja je najveći proizvođač nikla
Moskva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska banka Sosijete Ženeral saopštila je danas da je pristala da proda udeo u Rosbanci i podružnicama iz sektora osiguranja ruskoj finansijskoj kompaniji Interros Kepital.

Transakcija, kojom se predviđa prenos 99-procentnog udela francuske banke u Rosbanci na Interros Kepital, rusko preduzeće povezano sa oligarhom Vladimirom Potanjinom, zahteva odobrenje regulatora, navodi se u saopštenju Sosijete Ženerala, a prenosi Rojters.

"S ovim sporazumom, grupa bi na efikasan i uređen način izašla iz Rusije, obezbeđujući kontinuitet svojim zaposlenima i klijentima", dodala je francuska banka.

Ugovor, koji čeka na odobrenje regulatora, rezultirao bi otpisom od oko 2,0 milijarde evra (2,2 milijarde dolara) i bezgotovinskih stavki, što ne bi imalo uticaj na koeficijent kapitala Sosijete Ženerala, navodi se u saopštenju.

Rosbanka će time biti vraćena imperiji Potanjina, koji je najveći akcionar kompanije Norilsk nikl, vodećem svetskom proizvođaču paladijuma i rafinisanog nikla.

Sosijete Ženeral je prvi put kupila udeo u Rosbanci 2006. godine, pri čemu je opciju kupovine većinskog udela izkoristila 2008. Dogovor sa Rosbankom će smanjiti koeficijent kapitala CET 1 francuske banke za oko 20 baznih poena, navodi se u saopštenju i dodaje da će taj nivo ostati "komforno iznad" smernica kompanije.

Ruski napad na Ukrajinu izazvao je niz finansijskih sankcija iz SAD-a, Evrope i Britanije, što je navelo zapadne kompanije da prodaju svoju rusku imovinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis