Novac

Turska lira na petomesečnom minimumu prema dolaru

Komentari

Autor: Rojters/Tanjug

24/05/2022

-

12:28

Turska lira na petomesečnom minimumu prema dolaru
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska lira je pala danas prema dolaru na petomesečni minimum, usled opšte rasprodaje akcija i valuta na tržištima u usponu zbog loših izveštaja o zaradama kompanija, koji su produbili zabrinutosti vezane za globalni ekonomski rast.

Cene akcija na berzama zemalja u usponu potonule su za 1,2 posto, prateći kretanja na globalnim tržištima na kojima su strani investitori pokrenuli velike rasprodaje u strahiu da će nove mere kovid ograničenja u Pekingu dodatno usporiti rast druge najveće svetske ekonomije.

Turska lira se trguje, prema poslednjim dostupnim podacima na nivou od više od 16 lira za dolar, povećavši gubitak vrednosti prema američkoj valuti od početka godine na 18 procenata, pošto investitori sve više dovode u pitanje održivost ekonomske politike zemlje uoči sednice turske centralne banke o monetarnoj politici kasnije ove nedelje, izveštava Rojters.

S druge strane, ruska rublja je nastavila uspon ojačavši danas na 57 rubalja za dolar prvi put u četiri godine, podržana prodajom deviza izvozno fokusiranim kompanija radi izmirenja poreski obaveza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis