Novac

Upozorenje ECB: Ekonomski izgledi su sve tmurniji, pritisak troškova života nagriza sposobnost plaćanja dugova

Komentari

Autor: Bloomberg / Tanjug

16/11/2022

-

13:21

Upozorenje ECB: Ekonomski izgledi su sve tmurniji, pritisak troškova života nagriza sposobnost plaćanja dugova
Upozorenje ECB: Ekonomski izgledi su sve tmurniji, pritisak troškova života nagriza sposobnost plaćanja dugova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska centralna banka (ECB) upozorila je danas na rastuće rizike po finansijsku stabilnost svih, počev od banka do vlada i domaćinstava, pošto ekonomski izgledi postaju sve tmurniji dok se zvaničnici bore sa rekordnim stopama inflacije.

Pritisak troškova života nagriza sposobnost ljudi da servisiraju dugove, a pogoršani izgledi privrednog rasta u Evropi ugrožvaju korporativne profite, objavila je ECB danas u svom izveštaju o finansijskoj stabilnosti, prenosi agencija Blumberg.

U dokumentu se ukazuje na potencijalne opasnosti za javne finansije jer se vlade pojačano zadužuju kako bi ublažile uticaj energetske krize, i upozorava na dalji pritisak na pad cena akcija.

Cene nekretnina bi mogle da dostignu pik

Dodaje se, takođe, da bi cene nekretnina mogle da dostignu vrhunac nakon višegodišnjeg uspona.

"Građani i kompanije već osećaju posledice rastuće inflacije i usporavanja ekonomske aktivnosti. Naša procena je da su rizici po finansijsku stabilnost povećani, dok tehnička recesija u evrozoni postaje sve verovatnija“, izjavio je potpredsednik ECB Luis de Gindos.

Kombinacija rasta cena i smanjenja proizvodnje izazvana ruskim ratom u Ukrajini predstavlja izazov za kreatore politike, kao i za investitore. ECB je pokrenula najagresivniji ciklus podizanja kamatnih stopa u svojoj istoriji kako bi sprečila da se inflacija ukoreni, uprkos naziranju ekonomskog pada evrozone.

Centralna banka 19-članog valutnog bloka će nastaviti da povećava kamate i da smanjuje portfelj obveznica od 5,0 biliona evra (5,2 biliona dolara) u svom bilansu.

Rizična imovina ostaje "kolebljiva zbog neizvesne putanje inflacije", monetarne politike i ekonomskih kretanja, napominje ECB, dodajući da vrednost nekih akcija, uključujući američke, "još izgleda nategnuto s obzirom na fundamente" - čak i posle velikih korekcija.

"Vrlo je teško postići finansijsku stabilnost bez stabilnosti cena", rekao je de Gindos novinarima u Frankfurtu, prenosi njujorška agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis