Novac

Treće povećanje referentnih kamata u jednom danu: Posle FED i Banke Engleske diže ih i Evropska centralna banka

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Z. R.

15/12/2022

-

14:51

Treće povećanje referentnih kamata u jednom danu: Posle FED i Banke Engleske diže ih i Evropska centralna banka
Treće povećanje referentnih kamata u jednom danu: Posle FED i Banke Engleske diže ih i Evropska centralna banka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Upravni savet Evropske centralne banke je danas odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 50 baznih poena i na osnovu značajne revizije izgleda inflacije, očekuje da će ih dalje povećati, saopštili su iz ECB. Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 2,50%, 2,75% i 2,00% respektivno, od 21. decembra.

Kako su naveli u ECB, Upravni savet procenjuje da će kamatne stope i dalje morati značajno da rastu stabilnim tempom kako bi dostigle nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se obezbedio blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 odsto.

Održavanje kamatnih stopa na restriktivnim nivoima će tokom vremena smanjiti inflaciju smanjenjem tražnje, a takođe će se zaštititi od rizika od stalnog pomeranja inflatornih očekivanja naviše. Kako su saopštili, buduće odluke o kamatnim stopama Upravnog saveta će i dalje zavisiti od podataka i slediti pristup od sastanka do sastanka.

AP/Michael Sohn

 

Ključne kamatne stope ECB-a su glavno sredstvo Saveta guvernera za određivanje stava monetarne politike. Upravni savet je danas takođe razgovarao o principima za normalizaciju hartija od vrednosti monetarne politike Evrosistema. Od početka marta 2023. pa nadalje, portfolio programa kupovine sredstava (APP) će opadati predvidljivim tempom, pošto Evrosistem neće reinvestirati sve otplate glavnice iz hartija od vrednosti koje dospevaju. Pad će iznositi u proseku 15 milijardi evra mesečno do kraja drugog tromesečja 2023. godine.

ECB je krajem oktobra podigla tri ključne kamatne stope za 75 baznih poena. Tako su kamatne stope na glavne operacije refinansiranja podignute na dva odsto, na marginalne kreditne olakšice 2,25 odsto i na depozitne olakšice 1,5 odsto. Ove stope primenjivale su se od 2. novembra 2022.

Veće rate kredita u evrima i dinarima

Podizanje referentnih kamatnih stopa za sada je najjače oružje centralnih banaka u borbi protiv inflacije. I Narodna banka Srbije je pre nekoliko dana podigla referentnu kamatnu stopu na 5 odsto, a sa novom odlukom ECB znači da će osim dinarskih i evro pozajmice biti skuplje, odnosno da će s eddatno uvećati rate kredita.

Pre odluke ECB, i Američke federalne rezserve i Banka Engleske su saopštile da nastavljaju sa restriktivnom onetarnom politikom i podizanjem kamatnih stopa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis