Novac

Hrvati tope kovanice, a novčanice usitnjavaju za izolaciju: Do kada će kuna moći da se razmeni u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug / Z. R.

26/12/2022

-

12:00

Hrvati tope kovanice, a novčanice usitnjavaju za izolaciju: Do kada će kuna moći da se razmeni u Srbiji
Hrvati tope kovanice, a novčanice usitnjavaju za izolaciju: Do kada će kuna moći da se razmeni u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon 28 godina, s pravim danom Nove godine hrvatska kuna će biti zamenjena evrom, a više od 500 miliona komada novčanica i oko 5. 200 tona kovanica biće uništeno. Poslednjih meseci kod poslovnih subjekata i građana u opticaju je oko 30 milijardi kuna. To je posledica inflacije i pokazuje da se gotovina koja je čuvana u slamaricama počela da se troši. Međutim, pala je tražnja zbog promene u evre, kaže izvršni direktor sektora za gotovi novac Hrvatske narodne banke Tihomir Mavriček.

S obzirom da Hrvatska prelazi na evro, od 1. januara i kuna neće više biti na kursnoj listi u Srbiji. Kako za Euronews Srbija kažu u NBS, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u našoj zemlji moći da zamene do kraja 2022. godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Republici Hrvatskoj.

"U skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu koju je Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo na sednici u oktobru, od 1. januara 2023. godine hrvatska kuna se briše sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu. Kurs dinara prema hrvatskoj kuni biće isključen sa kursne liste NBS za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize", navode u centralnoj banci za Euronews Srbija.

Prema podacima koje su Narodnoj banci Srbije dostavili banke i ovlašćeni menjači, od 1. januara do 22. decembra 2022. godine, kod ovlašćenih menjača promet u hrvatskim kunama je iznosio 216,14 miliona (otkup 107,97 miliona hrvatskih kuna za dinare i prodaja 108,17 hrvatskih kuna za dinare), dok je kod banaka promet u hrvatskim kunama iznosio 346.500 (otkup od fizičkih lica 336.500 hrvatskih kuna za dinare i prodaja fizičkim licima 10.000 hrvatskih kuna za dinare).

Kovanice tope, novčanice usitnjavaju za izolaciju

Povlačenje viškova kune počelo je u septembru ove godine, nakon turističke sezone i biće nastavljeno postepeno. Rok za zamenu papirnih novčanica je neograničen, dok je rok za zamenu kovanica tri godine. Zbog negativnog uticaja na okolinu, odnosno primesa boje na novčanicama i zaštitnih elemenata, zamenjene novčanice se više ne spaljuju nego se usitnjavaju rezanjem na komadiće manje od milimetra, a ta masa se koristi kao izolacija u javnim građevinskim radovima. Radi se o ogromnoj masi materijala.

"Kad bi novčanice koje ćemo povući, njih oko 500 miliona komada, posložile jednu na drugu, visina bi iznosila gotovo 50 kilometara ili kao šest Mont Everesta", kažu iz HNB, prenela je Hina.

Takođe, 5.200 tona preostalih kovanica, za koje se računa da će biti vraćene, prodavaće se kao sirovina nakon topljenja.

profimedia

 

Kada kunu zameni evro u opticaju će biti ista količina novca. Na primer,  broj novčanica od 100 kuna zameniće proporcionalan broj novčanica od 10 i 20 evra. Kuna kao papirnati i metalni novac i lipe kao kovanice u apoenima manjim od jedne kune uvedeni su u upotrebu 30. maja 1994. na Dan državnosti.

Prethodno, državna Komisija za novac odlučila krajem avgusta 1991. da će se trajni novac u Hrvatskoj, nakon hrvatskog dinara, zvati kruna a njegov stoti deo banica.

Za krunu je proveden konkurs i odabrano rešenje, ali je naknadno, u julu 1993., nakon predloga deset poslanika sabor je doneo odluku da će se hrvatski novac vati kuna.

Deo javnosti pokazao je javni otpor ističući da je novac s tim imenom opterećen negativnim istorijskim nasleđem Pavelićeve NDH, a istoričari da je odluku naložio tadašnji predsednik Franjo Tuđman.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis