Novac

NBS skida sa kursne liste kunu, dodaje dirham i denar - poznato do kada će u Srbiji moći da se zameni hrvatska valuta

Komentari

Autor: Z. R.

07/10/2022

-

10:46

NBS skida sa kursne liste kunu, dodaje dirham i denar - poznato do kada će u Srbiji moći da se zameni hrvatska valuta
NBS skida sa kursne liste kunu, dodaje dirham i denar - poznato do kada će u Srbiji moći da se zameni hrvatska valuta - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije uključuju se dve nove valute, dok se istovremeno hrvatska kuna briše sa liste, saopštila je Narodna banka Srbije. Kako se navodi, Izvršni odbor je na sednici održanoj juče doneo Odluku kojima se valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata - dirham i valuta Republike Severne Makedonije - denar mogu unuduće kupovati i prodavati na deviznom tržištu. Istovremeno, valuta Republike Hrvatske - kuna briše se sa liste valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije.

Odluka stupa na snagu 1. novembra, osim odredbi Odluke koje se odnose na brisanje hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, koje stupaju na snagu 1. januara 2023. godine, kada će Republika Hrvatska pristupiti evro zoni.

"Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje, pre svega u smislu dodatnih olakšica za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju naše zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima", saopštili su iz NBS.

profimedia

 

Oni su naveli da se pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Srbije i Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan.

"Budući da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja odgovor na zahteve privrede i realnog sektora i podršku postojećim regionalnim inicijativama, uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Republici Srbiji trebalo bi da olakša ostvarenje definisanih ciljeva ove inicijative", navedeno je u saopštenju NBS.

Do kada će kuna moći da se zameni u Srbiji?

Oni objašnjavaju da je Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu doneta uzimajući u obzir ulazak Republike Hrvatske u evro zonu od 1. januara 2023. godine čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.

"Stupanjem na snagu Odluke, Narodna banka Srbije od 1. novembra 2022. godine počeće sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize – na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine", objašnjavaju u centralnoj banci.

profimedia

 

Kako su naveli, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Republici Srbiji moći da zamene do kraja 2022. godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Republici Hrvatskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis