Novac

Kamate deset svetskih valuta povećane za 2.700 baznih poena od početka godine

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

26/12/2022

-

12:13

Kamate deset svetskih valuta povećane za 2.700 baznih poena od početka godine
Kamate deset svetskih valuta povećane za 2.700 baznih poena od početka godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vodeće svetske centralne banke podigle su kamatne stope u 2022. najbržim tempom i u najvećem obimu u poslednje najmanje dve decenije, dajući sve od sebe kako bi zauzdale galopirajuću inflaciju. Centralne banke u čijoj je nadležnosti 10 valuta kojima se najviše trguje pooštrile su zajedno uslove zaduživanja za 2.700 baznih poena (bps) kroz 54 povećanja svojih kamata u poslednjih 12 meseci, pokazuje računica Rojtersa.

Sve glavne centralne banke, osim japanske, podigle su kamate u 2022, ali su kreatori monetarne politike u Tokiju u decembru iznenadili tržišta prilagođavanjem stope prinosa na državne obveznice, što je podstaklo spekulacije da bi na stolu Banke Japana moglo da se nađe podizanje referentne stope u ne tako dalekoj budućnosti.

Američke Federalne rezerve (FED) su prednjačile u proteklih 12 meseci s povećanjem ključne kamate za 225 baznih poena, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen.

"Zaoštravanje u SAD je u suštini jedno od najjačih ikada u poslednjih 20 godina. Obično, kada imate tako naglo pooštravanje finansijskih uslova, u suštini dobijate nešto više od blage recesije, o čemu sada, čini se, postoji opšti konsenzus", izjavio je za Rojters Dejvid Hauner, šef strategije i ekonomije za tržišta u razvoju u sektoru Bank ov Amerika Global Riserč.

Prema podacima britanske agencije, u decembru je sedam od 10 glavnih centralnih banaka podiglo stope na mesečnom nivou.

FED, Evropska centralna banka, Banka Engleske, Rezervna banka Australije, norveška banka Norges, Banka Kanade i Švajcarska nacionalna banka podigle su, kako se precizira, svoje referentne stope za kumulativnih 300 baznih poena.

Taj iznos se poredi sa maksimalnim mesečnim povećanjem od 550 baznih poena u septembru, mada sve centralne banke ne održavaju sastanke svakog meseca, napominje se u tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis