Novac

Novi znak da je u SAD prošao vrhunac bolno visokih cena: Inflacija nastavila silazni trend u novembru

Komentari

Autor: AP / Tanjug

23/12/2022

-

16:37

Novi znak da je u SAD prošao vrhunac bolno visokih cena: Inflacija nastavila silazni trend u novembru
Novi znak da je u SAD prošao vrhunac bolno visokih cena: Inflacija nastavila silazni trend u novembru - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Indeks cena robe i usluga za ličnu potrošnju (PCE), koji Federalne rezerve preferiraju kao pokazatelj inflacije, nastavio je da se hladi u novembru, što je još jedan znak da je vrhunac bolno visokih cena prošao. Indeks PCE je porastao za 5,5 posto u novembru 2022. na godišnjem nivou i za 0,1 procenat u odnosu oktobar, izvestilo je danas američko Ministarstvo trgovine, prenosi agencija AP.

Bazna inflacija, koja isključuje promenljive kategorije hrane i energije, porasla je za 4,7 odsto na godišnjem nivou i za 0,2 posto na mesečnom. Za razliku od indeksa potrošačkh cena (CPI), koji je uža mera inflacije jer obuhvata samo urbane troškove koje su direktno napravili potrošači, indeks PCE pruža potpuniju sliku inflacije jer u obzir uzima rashode i gradskih i ruralnih potrošača.
PCE indeks ima tendenciju da pokazuje nižu stopu inflacije od indeksa CPI, koji izračunava Ministarstvo rada SAD. 

Primera radi, novembarska inflacija merena indeksom PCI iznosila je 7,1 posto na godišnjem nivou, što je delimično posledica rasta stanarina koje imaju dvostruko veću težinu u indeksu CPI nego u CPE, objašnjava agencija AP.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis