Biznis vesti

Inflacija u SAD konačno popušta: Najveći uticaj imali pad cena benzina, polovnih automobila i rasprodaje

Komentari

Autor: Rojters

13/12/2022

-

15:57

Inflacija u SAD konačno popušta: Najveći uticaj imali pad cena benzina, polovnih automobila i rasprodaje
Tanjug/AP/Mary Altaffer - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Potrošačke cene u SAD jedva da su porasle u novembru, zahvaljujući padu cena benzina i polovnih automobila, što je rezultiralo najmanjim godišnjim rastom inflacije u poslednjih skoro godinu dana.

To bi moglo da pruži Federalnim rezervama razlog da počnu da smanjuju obim povećanja referentne kamate na sednici u sredu, ocenjuje Rojters.

Potrošačka inflacija u SAD je porasla prošlog meseca za 0,1 odsto nakon rasta od 0,4 posto u oktobru, objavilo je danas Ministarstvo rada.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su mesečni rast od 0,3 procenta. Na godišnjem nivou, potrošačke cene su porasle za 7,1 posto, najmanje od decembra 2021, nakon rasta od 7,7 procenata u oktobru. Najviša godišnja stopa inflacije u Americi od 9,1 posto zabeležena je u junu, što je bio njen najveći rast od novembra 1981. godine.

Cene kirija i dalje dižu inflaciju

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, porasla je za 0,2 procenta na mesečnom nivou nakon rasta od 0,3 posto u oktobru. U periodu od 12 meseci do novembra, rast bazne inflacije je usporio na 6,0 posto sa oktobarskog nivoa od 6,3 procenta.

Uprkos popuštanju inflacije, kojem je doprineo pad cena polovnih motornih vozila i akcijske prodaje robe kompanija, kako bi privukle finansijski oslabljene kupce i očistile zalihe usled smanjene potražnje i poboljšane situacije u lanacima snabdevanja, visoke cene kirija drže ukupnu baznu inflaciju u SAD povišenom, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis