Novac

Od ponedeljka poskupljuju cigarete jednog proizvođača, a narednih dana i svih ostalih

Komentari

Autor: Z. R.

03/07/2021

-

10:39

Od ponedeljka poskupljuju cigarete jednog proizvođača, a narednih dana i svih ostalih
Poskupljuju cigarete - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve najveće duvanske kompanije u Srbiji pripremile su nove cenovnike koji predviđaju poskupljenje cigareta tokom sledeće nedelje. Prema podacima objavljenim u "Službenom glasniku", paklica će od ponedeljka biti skuplja 10 dinara za pušače koji koriste proizvode JT International, British American Tobacco cene će podići u četvrtak 9. jula, dok u Philip Morrisu novi cenovnik važi od 10. jula. Paklica najjeftnijih cigareta tako će koštati 280 dinara, a najskupljih 560 dinara.

Duvanski proizvodi poskupljuju zbog usklađivanja akciza sa rastom cena na malo, ali i zbog povećanja specifične akcize prema novom Akciznom kalendaru, usvojenom u decembru prošle godine, koji važi do 2025. godine.

Ovo poskupljenje neće biti jedino, jer je novim propisom predviđeno da akciza raste na svakih šest meseci kako bi u narednih pet godina dostigla vrednost koju ima u evropskim zemljama. To bi značilo da bi za paklicu pušači narednih godina mogli da izdvajaju oko pet evra.

Trenutno je akciza 76,75 dinara po pakli, a do 1. jula 2025. godine će ona porasti do 90,25 dinara, kako je predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama zakona o akcizama.

Prema Akciznom kalendaru, cena cigareta u našoj zemlji bi tako u narednih pet godina mogla biti izjednačena sa cenama u Evropskoj uniji.

Prema propisu koji je Skupština Srbije usvojila u decembru, predviđeno je da ovaj državni namet do 2025. godine čak devet puta promeni svoju vrednost, a  "preseci" su predviđeni na svakih šest meseci, u januaru i u julu. Ova akciza nije jedina, pošto u cenu paklice cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 odsto, kao i PDV.

Po tim standardima do kraja 2025. godine država bi umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. U zemljama EU cigarete su najpovoljnije u Bugarskoj, gde maloprodajna cena paklice iznosi oko 2,5 evra, dok je u Irskoj oko devet evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis