Novac

Američke Federalne rezerve podigle kamatnu stopu osmi put za godinu dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2023

-

21:04

Američke Federalne rezerve podigle kamatnu stopu osmi put za godinu dana
Američke Federalne rezerve podigle kamatnu stopu osmi put za godinu dana - Copyright AP/J. Scott Applewhite, Tanjug/AP/Jacquelyn Martin, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Federalnih rezervi ostvarili su u sredu osmo povećanje kamatne stope za godinu dana dok istovremeno kažu da nastavljaju borbu protiv brze inflacije. Kamatne stope koje su povećane za četvrtinu poena podići će ukupnu referentnu stopu na nivo između 4,50 i 4,75 odsto. 

Glasanje je bilo jednoglasno i zvaničnici su ponovili da će "tekuća" promena kursa biti odgovarajuća. U saopštenju Federalnih rezervi navodi se da je inflacija "donekle popustila".

"Najnoviji pokazatelji ukazuju na skroman rast potrošnje i proizvodnje. Porast radnih mesta je snažan poslednjih meseci, a stopa nezaposlenosti je ostala niska. Inflacija je donekle smanjena, ali je i dalje povišena", stoji u saopštenju.

Navode da rat Rusije protiv Ukrajine izaziva ogromne ljudske i ekonomske teškoće i da doprinosi povećanju globalne neizvesnosti.

Komitet predviđa da će tekuća povećanja ciljanog raspona biti odgovarajuća kako bi se postigao stav monetarne politike koji je dovoljno restriktivan da vrati inflaciju na 2 procenta tokom vremena.

"Prilikom utvrđivanja obima budućih povećanja ciljanog raspona, Komitet će uzeti u obzir kumulativno zaoštravanje monetarne politike, zaostajanja sa kojima monetarna politika utiče na privrednu aktivnost i inflaciju, kao i ekonomska i finansijska kretanja", saopštio je FED.

Inače, u pitanju je najmanje prilagođavanje od marta uzimajući u obzir da su Federalne rezerve dizale troškove zaduživanja najbržim tempom od osamdesetih godina prošlog veka, dok su zvaničnici pokušavali da "ohlade" privredu i smanje inflaciju usporavanjem potražnje potrošača i preduzeća.

Podsetimo, američke Federalne rezerve (FED) podigle su polovinom decembra referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u poslednjih 15 godina. U skladu sa tržišnim očekivanjima, Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) izglasao je tada povećanje stope na prekonoćne pozajmice za pola procentnog poena na raspon između 4,25 i 4,5 posto. Tada je prekinut niz od četiri uzastopna podizanja ključne kamate za po tri četvrtine poena, što su bili najagresivniji politički potezi od ranih osamdesetih. Zvaničnici FED-a su nagovestili da očekuju da će kamate ostati povišene tokom naredne godine i da neće biti smanjenja do 2024. 

Zvaničnici su prethodnih meseci izjavljivali da kvota ili procenjena "terminalna stopa" na kojoj će se kamate zaustaviti iznosi 5,1 odsto, prema FOMC-ovom "tačkastom grafikonu" očekivanja pojedinačnih članova tog tela.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis