Novac

Pad vrednosti berzanskih indeksa u Evropi posle podizanja kamatnih stopa

Komentari

Autor: CNBC / Tanjug

24/03/2023

-

11:32

Pad vrednosti berzanskih indeksa u Evropi posle podizanja kamatnih stopa
Pad vrednosti berzanskih indeksa u Evropi posle podizanja kamatnih stopa - Copyright AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Evropska berza jutros je doživela pad vrednosti indeksa, pošto je centralna banka Engleske povećala kamatnu stopu za 25 baznih poena, odnosno 4,25 odsto, nakon što je u toj zemlji povećana stopa inflacije. Sa druge strane Švajcarska centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, nakon objave FED-a da će povećati svoju kamatnu stopu za 25 baznih poena, prenosi CNBC.

Američke akcije su zaustavile oscilacije na berzi, nakon objave  FED-a o kretanju kamatne stope, što je uticalo i na evropske akcije da budu niže tokom trgovanja u četvrtak.

Više evropskih banaka bilo je u gubitku, uprkos uveravanjima raznih zagovornika da je sistem stabilan nakon nedavnih nestabilnosti. 

Investiciona banka Sitigrup je ove sedmice smanjila rejting evropskog bankarskog sektora, navodeći efekte kontinuiranog pooštravanja monetarne politike.

Globalno tržišta takođe su razmatrala najnovije komentare američke ministarke za finansije Dženet Jelen, koja je u četvtak izjavila da hitne mere koje su korišćenje za podršku banaka Signačur i Sicilijumske doline, mogle bi ponovo biti primenjena usled nestabilnosti drugih banka u SAD-u.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis