Novac

I ove godine bez dogovora o minimalcu, Vlada opet "seče": Minimalna zarada raste, ali ostaje daleko od potrošačke korpe

Komentari

Autor: Euronewse Srbija/Tanjug

07/09/2023

-

15:20

I ove godine bez dogovora o minimalcu, Vlada opet "seče": Minimalna zarada raste, ali ostaje daleko od potrošačke korpe
I ove godine bez dogovora o minimalcu, Vlada opet "seče": Minimalna zarada raste, ali ostaje daleko od potrošačke korpe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odluku o iznosu minimalca i ovog puta će da donese Vlada Srbije budući da nije postignut dogovor socijalnih partnera. Predlog Vlade je da se minimalac u 2024. poveća za 17,8 odsto i da iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro. Ministar finansija Siniša Mali rekao je će cena radnog sata od 1. janaura biti povećana sa 230 na 271 dinar, a neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 21.712, na 25.000 dinara. Odluka o tome biće doneta na sednici Vlade Srbije 14. septembra.

Mali je to saopštio danas posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta. Sa te sednice predstavnici sindikata izašli su nezadovoljni, dok su u Uniji poslodavaca Srbije ocenili da nikada među poslodavcima nisu bile veće nedoumice koliko povećati minimalac, nego ove godine.

Sindikati su, inače, nekoliko meseci insistirali na vanrednom povećanju minimalca kojeg je, kako su naveli, "pojela" inflacija. Međutim, ta njihova inicijativa da se minimalna cena rada poveća već u ovoj godini nije "prošla". 

I dok je zahtev sindikata tokom pregovora bio da se minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom koja iznosi 52.000 dinara, poslodavci su navodili da smatraju da realni pokazatelji ne pokazuju da bi minimalac trebalo podići ni 17,8 odsto koliko je predložilo Ministarstvo finansija. 

Od početka pregovora stavovi sindikata i poslodavaca su bili udaljeni i svi su ostali na svojim stanovištima. 

Budući da ni ove godine nije bilo dogovora socijalnih partnera, odluku o iznosu minimalca doneće Vlada Srbije. 

Minimalac izjedančen sa potrošačkom korpom ostaje nedostižan

Sindikati su nezadovoljni iznosom minimalca koji je predložila Vlada Srbije, jer su se zalagali da se izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe.

"Nismo zadovoljni što nismo uspeli da izjednačimo minimalac sa minimalnom korpom. Dva sindikata koja su danas bila na sednici su to jasno rekla", naveo je predsednik SSSS i predsedavajući SES-a Ljubisav Orbović je posle današnje sednice Socijalno-ekonomskog saveta. 

Predsednica UGS-a "Nezavisnost" Čedanka Andrić je istakla da se povećanjem minimalca stalno približava iznosu minimalne potrošačke korpe, ali da nikako da se on i dostigne.

"Mislili smo da je ova godina prava prilika za to, ali to se ipak nije desilo. Dobro je što je smanjen broj ljudi koji primaju minimalac, ali njegova isplata bi trebalo da se više kontroliše i da se minimalac plaća samo kada je firma u teškoćama, a ne da ga isplaćuju i firme koje dobro stoje, kao što se dešava", rekla je ona.

Andrić je dodala da ponuđeni iznos povećanja nije dovoljno veliki da radniku obezbedi dostojanstven život.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, koji je takođe bio na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, rekao je da je 2017. pokrivenost minimalne potrošačke korpe bila 62,1 odsto, a sa najnovijim povećanjem minimalca od 17,8 odsto pokrivenost će biti 89 odsto.

Prema njegovim rečima, Srbija se sigurno približava tome da se minimalna zarada i minimalna korpa izjednače.

S druge strane, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić je ocenio da nikada među poslodavcima nisu bile veće nedoumice koliko povećati minimalac, nego ove godine.

Prema njegovim rečima, povećanje od 17,8 odsto će imati negativne implikacije, pre svega na male preduzetnike i zanatlije, posebno u unutrašnjosti, ali činjenica je da i oni žele da imaju zadovoljne radnike.

"Puno nam znači povećanje neoporezivog dela zarade. To je za nas veliko rasterećenje", rekao je Nenezić i dodao da su poslodavci generalno zadovoljni što je kurs dinara u zemlji stabilan i što im se brzo vraća PDV. 

 

 

Komentari (0)

Biznis