Privreda

Đedović Handanović o EPS: Transformacija procesa rada u narednih šest meseci

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

14:00

Đedović Handanović o EPS: Transformacija procesa rada u narednih šest meseci
Đedović Handanović sa japanskom agencijom o izgradnji RHE "Bistrica" - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da će se u narednih šest meseci raditi na restrukturiranju Elektroprivrede Srbije, u smislu transformacije i poboljšanja procesa rada.

"To je praktično jedna transformacija u smislu poboljšanja procesa rada, da se sagledaju različita odeljenja i funkcije kompanije. Od ljudskih reursa do IT sektora, javnih nabavki, operativnog modela i vitalnih procesa, koji postoje u ovoj kopmaniji da bi se učinili boljim, naprednijim i moderniji, da bi dobili na efikasnosti i produktivnosti", rekla je Đedović Handanović novinarima.

Radićemo na tom planu transformacije narednih šest meseci, istakla je ministarka, na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope u hotelu Falkenštajner.

Gasni forum Jugoistočne Evrope organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka "Net Zero ekonomiji", s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

"Srbija spremna za zimu"

Đedović Handanović je rekla da Srbija spremno čeka predstojeću zimu i da su rezerve gasa trenutno na nivou oko 700 miliona metara kubnih na skaldištima u Srbiji i Mađarskoj.

"Ovo je istorijski rekord i znatno više nego što je to bilo na početku prošle grejne sezone", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je rekla i da će polovinom novembra biti završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija - Bugarska.

"Ovim gasovodom Srbija će prvi put imati pristup različitim izvorima gasa, imaćemo mogućnost da korisitmo gas iz Azerbejdžana i Grčke. Sredinom novembra očekujemo da bude fizički završena izgradnja", izjavila je Đedović Handanović.

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre rekao je da je Evropska unija uložila 50 miliona evra u izgradnju gasovoda između Srbije i Bugarske.

"EU podržava napore Srbije koji su u interesu građana Srbije, povratak na prirodni gas je korak u pravom pravcu. Upravo iz tog razloga EU finansijski podržava izgradnju interkonektora između Bugarske i Srbije sa 50 miliona evra. Interkonektori će omogućiti Srbiji i Bugarskoj da diversifikuju izvore prirodnog gasa i smanjiće se oslanjanje na samo jednog dobavljača", rekao je Žiofre.

Kako kaže, na taj način će se unaprediti energetska sigurnost.

"Interkonekcija je jedan od odgovora na probleme sa kojima se suočavamo zato što integracija doprinosi regionalnoj energetskoj sigurnosti", naveo je Žiofre.

Žiofre: Srbija može da koristi gas kao prelazano gorivo na putu ka OIE

Žiofre je rekao i da bi Srbija mogla da koristi gas kao prelazno gorivo na putu ka korišćenju potpuno obnovljivih izvora energije.

"Srbija mora da finalizira otvaranje gasnog sektora uz amandmane odgovarajućeg zakonodavstva i potrebno je da unapredi pristup gasnoj mreži", rekao je Žiofre.

Kako kaže, što više imamo aktera na tom tržištu, to će biti više koristi za potrošače. On je, na Gasnom forumu Jugostične Evrope u hotelu Falkenštajner, rekao da Srbija treba da usvoji i Nacionalni klimatski plan i da je to ključni dokument koji će utemeljiti put kojim će se ići ka dekarbonizaciji zemlje i uvođenju obnovljivih izvora energije.

Gasni forum Jugoistočne Evrope organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka "Net Zero ekonomiji", s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

Komentari (0)

Biznis