Privreda

Industrijska proizvodnja u Srbiji veća za 6,9 odsto nego u istom periodu 2023.

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2024

-

21:06

Industrijska proizvodnja u Srbiji veća za 6,9 odsto nego u istom periodu 2023.
Industrijska proizvodnja u Srbiji veća za 6,9 odsto nego u istom periodu 2023. - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u januaru 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine uvećana za 6,9 odsto, navedeno je u danas objavljenom tekstu Makroekonomske analize i trendovi.

Time je dostignut najviši obim industrijske proizvodnje, koju je Srbija zabeležila u prethodne tri decenije, a rast industrije predvodi prerađivački sektor, istaknuto je u pomenutim analizama, koje su zajednički objavili Ekonomski institut i Privredna komora Srbije.

Kako se navodi u tom dokumentu, robni izvoz Srbije lane dodatno je uvećan uprkos eksternim poteškoćama, dok je celokupan prirast izvoza prerađivačkog sektora potekao od izvoza proizvoda takozvane srednje-visoke tehnološke složenosti (1.163,8 miliona evra, tj. rast od 12,5 odsto) i proizvoda koji pripadaju tzv. visokoj tehnologiji (135,7 miliona evra, tj. rast od 15,6 odsto).

Izvoz proizvoda srednje-visoke tehnološke intenzivnosti lane je bio rekordan po obimu, a prvi put u istoriji je obezbeđena i puna pokrivenost uvoza izvozom ove grupe proizvoda, napominje se u analizama.

Usporavanje inflacije daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade koje su u decembru uvećane za 4,9 odsto, navedeno je u dokumentu.

Inflacija je u januaru 2024. dodatno smanjena na međugodišnjem nivou, a povrh toga, u Narodnoj banci Srbije očekuje se da će međugodišnja inflacija biti manja i u februaru 2024 na oko 5,5 odsto.

Komentari (0)

Biznis