Privreda

Vlada donela odluku o ograničenju uvoza ulja i margarina, najavljena pomoć preduzetnicima koji skladište malinu i višnju

Komentari

Autor: FoNet

08/03/2024

-

18:11

Vlada donela odluku o ograničenju uvoza ulja i margarina, najavljena pomoć preduzetnicima koji skladište malinu i višnju
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je danas Odluku o kvantitativnom ograničenju uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako bi se zaštitila domaća proizvodnja i primarni proizvođači, a odnosi se na kvartalne dozvole za uvoz jestivog suncokretovog ulja i margarina.

Ograničenje uvoza za te poljoprivredno-prehrambene proizvode važiće devet meseci i to u količini proseka uvoza u prethodne četiri godine.

Članovi Vlade usvojili su dopunjenu Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške pravnim licima i preduzetnicima koji skladište malinu i višnju roda 2022. godine radi izmirenja obaveza prema proizvođačima.

Dopunom ove uredbe omogućava se reprogram korisnicima kredita, odnosno produženje roka otplate kredita maksimalno 30 meseci, uključujući grejs period od šest meseci, sa rokom otplate kredita maksimalno 54 meseca od dana puštanja kredita u tečaj.

Na taj način stvaraju se uslovi za plasman robe na tržištu po boljim cenama, kako bi se ublažile posledice poremećaja na tržištu.

Vlada je donela i Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja sa teritorija izrazito nedovoljno razvijenih opština, odnosno jedinica lokalne samouprave iz četvrte grupe, u 2024. godini.

Realizacijom tog programa omogućiće se stvaranje uslova za održivi razvoj izrazito nedovoljno razvijenih opština čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka, kroz unapređenje kvaliteta života i sistematsku podršku u zapošljavanju, uključivanje u kulturnu sferu života, povećanje bezbednosti, aktivno učešće u radu lokalne zajednice, podizanje svesti o zdravom načinu života i rodnoj ravnopravnosti, zaštiti životne sredine, kao i pomoći osobama sa invaliditetom i marginalnim grupama.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o saglasnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za organizaciju manifestacije "Šahovski susreti budućih šampiona - Srbija - region - dijaspora", koja će u Beogradu okupiti oko 100 mladih učesnika iz dijaspore i regiona iz više zemalja, uzrasta od 10 do 18 godina.

Manifestacija će obuhvatiti šahovska predavanja - edukaciju, šahovski turnir - rapid, šahovsku simulanku, kviz opšte kulture i znanja srpskog jezika, sportsko-rekreativni program u slobodno vreme.

Kroz ovu edukativnu igru, koja je od posebnog značaja za intelektualni razvoj dece, podstiče se očuvanje nacionalnog identiteta, buđenje svesti kod mladih iz dijaspore o njihovom nacionalnom i kulturnom identitetu, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis