Privreda

Srbijatransport, YUTA i MonTiN Safe potpisali Sporazum o usklađivanju protokola

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2024

-

18:33

Srbijatransport, YUTA i MonTiN Safe potpisali Sporazum o usklađivanju protokola
Srbijatransport, YUTA i MonTiN Safe potpisali Sporazum o usklađivanju protokola - Copyright Alex foto

veličina teksta

Aa Aa

U prostorijama reprezentativnog udruženja transportne privrede Srbije Srbijatransport uz prisustvo delegacije ambasade Japana  kao posmatrača, potpisan je Sporazum o usklađivanju protokola korespodencije i administrativnog postupanja prema institucijama i subjektima na nacionalnom nivou, na EU nivou i u okviru OECD sektora. 

 Potpisnici ovog sporazuma su, pored Srbijatransporta, nacionalna asocijacija turističkih agencija – YUTA, kao i MonTiN Safe administracija kao koordinator, saglasno njenoj globalnoj poziciji u procesima sa Evropskom komisijom, OECD sektorom, koordinacijom sa centralnim bankama, pozicije u Payment asocijaciji u Londonu, pri čemu su svi ovi segmenti relevantni za ostvarivanje ciljeva potpisanog Sporazuma. 

Alex foto

 

"Potpisani Sporazum nije samo rezultat obaveze i odgovornosti koja proističe iz Strategije Evropske komisije o Pametnoj mobilnosti  - već se kroz Sporazum dodatno ostvaruje doprinos u sprečavanju fragmentacije zakonodavstava i regulativa i omogućava se da instrumenti definisani usvojenim strategijama na nivou EU i OECD-a  budu u masovnoj dnevnoj upotrebi krajnjih korisnika", izjavio je generalni sekretar MonTin Safe administracije, Stefan Vlajkovic. 

On je dodao da značaj ovog sporazuma  nije samo lokalnog i regionalnog karaktera, već zbog pomenutog doprinosa u sprečavanju fragmentacije zakonodavstva, povratnom spregom odražava se na doprinos globalnim procesima. 

Alex foto

 

"Transport podrazumeva promet roba i usluga, turistički segment podrazumeva internacionalna plaćanja, tako da je veza sa agendama u sektorima trgovine, digitalizacije, digitalne ekonomije i više nego očigledna. Doprinos ovog Sporazuma ogleda se u benefitima koje će svaki privredni subjekat ili fizičko lice direktno ostvariti, a povratnom spregom se integrišu vitalni instrumenti globalne ekonomske stabilnosti", rekao je Vlajković. 

Goran Aleksić, generalni direktor Srbijatransporta, podvukao je značaj za uređivanje poslovnog ambijenta regiona, jer procesi u transportnom i saobraćajnom sektoru su direktni pokretači čitave privrede. Neophodnost da transportni i saobraćajni sektor Srbije i regiona bude usaglašen sa EU procesima i ostalim globalnim agendama pretstavlja prioritet. 

Alex foto

 

Direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA, Aleksandar Seničić istakao je činjenicu da sektor turizma nikada ne može biti izolovan na lokalni karakter. 

"Globalni procesi plaćanja i zaštite potrošača su od veliki važnosti za turistički sektor i značaj uređenosti i koordinacije različitih regulativa jasno je pokazana i kroz velike probleme i zastoje koji su bili prisutni tokom COVID krize. Potrebe za dobro uređenje turističkog sektora ne podrazumeva samo osiguravanja lanaca nabavke i zaštite solventnosti, bolju zaštitu potrošača ili platne procese i koordinacije prevoza u paket aranžmanima" rekao je on i dodao:

"Koordinacija svih agendi je jako važna, jer tu su i birokratski procesi, procesi digitalizacije koji podrazumevaju i aktuelnu digitalizaciju biometrijskih dokumenata. YUTA, iako učestvuje u aktivnostima sa Evropskom komisijom, kroz ovaj sporazum ostvaruje dodatne neophodne doprinose u zaštiti potrošača i sprečavanju svih vidova fragmentacije i, samim tim, zaokruženu zaštitu svakog pojedinačnog turiste, ali i pružaoca usluge na bilo kojoj teritoriji – što je i suština". 

Prisustvo predstavnika ambasade Japana kao posmatrača u potpisivanju pomenutog Sporazuma, pored činjenica da je Japan stalna članica OECD i važan element u administraciji Svetske banke, važno je zbog usaglašene regulative EU i Japana u okviru digital trade agende, a koja se lako dovodi u vezu sa transportnim sektorom. 

Alex foto

 

Gospodin Tecujaa Tsubota, savetnik ambasade Japana u Beogradu izjavio je da će japanska ambasada u narednim procesima koordinacije definisati način kako da u svemu najbolje pomogne i uspostavi najbolji vid saradnje i kroz aktivnosti Japana na nivou OECD-a i svih ostalih procesa. 

Učesnici su usaglasili da se u narednim danima inicira koorespodencija sa sektorima koji su relevantni za ovaj sporazum, kao što je Regionalna transportna zajednica, zatim sama Evropska komisija, Svetska banka, administracija OECD-a, svetska Payment asocijacija i da u svemu postoji koordinacija sa japanskim sektorom.  

Srbijatransport

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis