Privreda

Istraživanje "1.000 preduzeća" o stavovima privrede: Mala preduzeća teže pogođena krizom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2021

-

18:28

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati desetog USAID istraživanja "1.000 preduzeća" ukazuju na oporavak privrede od jakog i iznedanog udarca pandemije, ali i da taj oporavak treba ojačati. Istraživanje koje je sprovedeno u toku jula i avgusta pokazalo je optimizam, ali i ukazalo na prostor za poboljšanje uslova poslovanja neophodnih za dalji osptanak i razvoj. 

Direktorka USAID projekta Dragana Stanojević ističe da je polovina ispitanika prošle godine rekla da su im pali i prihod i profit, kao i da je manja tražnja za njihovih proizvodima i uslugama, dok ove godine to kaže trećina privrede. 

"Dobre vesti su i da nije došlo do otpuštanja radnika, da je velika većina privrednika zadržala isti broj zaposlenih kao i pre krize, dok je jedna broj privrednika i zaposlio nove ljude. Način na koji je kriza pogodila mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) je ipak znatno teži i oni i dalje u mnogo većoj meri osećaju posledice krize", kaže Stanojevićeva.

Velike firme se brže oporavljaju

Ona napominje da, od onih kojima su prihodi pali, među MSP čak 35 odsto kaže da je taj pad veći od 30 odsto, što je značajno veći procenat u odnsou na velike firme. A MSP čine najveći deo srpske privrede i sa 98 odsto su učestvovali u ovom istraživanju.

"Velike kompanije su prošle godine imale problema, ali ove godine je jako mali broj onih koji prijavljuju pad prihoda veći od 10 odsto. Generalno su imali više snage i kapaciteta da se nose s krizom. Po rezultatima istraživanja mere državne pomoći su pomogle, ali taj oporavak još traje. Ovogodišnji nalazi pokazuju da je privredi potrebno da se poveća transparentnost u radu, jasnoća i način donošenja zakona i propisa, kao i da se poboljša njihova mogućnost da intenzivnije učestvuju u dijalogu sa državom . To je uvek važno, a pogotovo u periodu krize", smatra Stanojevićeva.

Direktorka projekta ističe i da se u proteklih deset godina manjak finansijskih sredstava ističe kao najvažniji problem, a on je uvek veći za mala preduzeća.

Ona kaže da se prošle godine dogodila mala e-commerc revolucija, jer je jako i vrlo netipično porastao procenat rasta elektronske trgovine. Kako navodi, bilo je mnogo onih koji su rekli da im je jednako važna ili čak i značajniji web shop od realne prodavnice.

"S druge strane, jedan od najzanimljivijih nalaza je pokušaj da vidimo ko brže raste. I ove gdoine se pokazalo da oni koji elektronsku trgovinu i druge segmente digitalnog poslovanja rastu brže, ako i oni koji koriste eksterne načine finansiranja", kaže Stanojević.

Kriza je najviše ugrozila planove za dalje investicije, ali dve trećine priovrede i dalje želi da ulaže, ali ili nemaju dovoljno sredstava ili se plaše neizvesnosti koje nosi kriza. Manjak adekvatnih finansijskih sredstava, koga prate problemi sa likvidnošću, već destu godinu pali crvenu lampicu da je srpskoj privredi potrebno obezbediti širu lepezu finansijskih proizvoda i institucija kako bi imala dovoljno jaku finansijsku injekciju, koja će joj pomoći  da dalje raste.

Istraživanje "1.000 preduzeća" predstavlja stavove domaće privrede o poslovnom okruženju, uticaju pandemije na zaposlenost, prihodima i investicijama, kao i o mogućnostima za adekvatno finansiranje poslovanja.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis