Privreda

Sve više mladih ostaje na selu i bavi se vinogradarstvom, Nemanja Petrović iz Lipovca otkriva "tajne" dobrog vina

Komentari

Autor: RINA

29/10/2021

-

18:31

Sve više mladih ostaje na selu i bavi se vinogradarstvom, Nemanja Petrović iz Lipovca otkriva "tajne" dobrog vina
Sve više mladih ostaje na selu i bavi se vinogradarstvom, Nemanja Petrović iz Lipovca otkriva "tajne" dobrog vina - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Sve je više mladih koji se odlučuju da nastave tradiciju svojih predaka i da se bave vinogradarstvom. Nemanja Petrović iz sela Lipovac kod Topole na četiri hektara uzgaja nekoliko sorti, a vino pravi na tradicionalan način kao što je to činio i njegov pradeda. Na njegovom imanju najzastupljenije su sorte malaga, šardone ali i vranac, kabernet i prokupac. Iako malo, selo Lipovac ima oko 10 svojih vinarija. U njima se najčešće proizvode vina za lične potrebe domaćina, prijatelja i rodbine, ali i za prodaju ljubiteljima dobre kapljice.

"Vino treba da prija i da osvežava, da ima ugodan miris, a najbolje je ono koje odleži u bačvi. Neka naša vina nalaze se u podrumu, a neka u hladnjači u zavisnosti od sorte. Ono što je najvažnije jeste slatkoća grozda koju merimo pre branja. Mladi ljudi u našem selu prepoznali su potencijal i šansu u vinogradarstvu, pa se sve više njih odlučuje da krene u proizvodnju što se može videti i po broju vinarija u Lipovcu", kaže mladi vinogradar i dodaje:

"Ono što je najvažnije jeste ostati veran tradiciji, ne upoređivati se sa drugima, jer vina iz Topole imaju svoju specifičnost koja im otvara vrata na mnoga tržišta. Naša vinarija za sada je mala, nema čak ni ime, ali svako ko je probao domaće vino, oduševio se“.

RINA

 

Vinski sektor postao je strateški važan za razvoj ekonomije Srbije, u njega je tokom prethodne godine uloženo 14 miliona evra podsticaja i podignuto je preko 300 hektara novih vinograda. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević ističe da je za izgradnju i rekonstrukciju vinarija realizovano 11 miliona evra podsticaja, a tri miliona evra za nove zasade.

"Posebnu pažnju posvećujemo autohtonim sortama, prokupcu, ali i bagrini, tamjanici i drugim sjajnim sortama pod kojima je trenutno samo osam odsto zasada, a plan je da ih bude 20 odsto u narednih nekoliko godina", objasnio je Stanojević.

On je dodao da je fokus i na proizvodnji organskog vina, čija konzumacija raste u svetu.

"Širenje domaćih sorti će pomoći afirmaciji i brendiranju Srbije kao vinske zemlje. Ponosni smo što je sve više vinarija koje proizvode vina od prokupca. To pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao prava vinska zemlja, sa dugom tradicijom i izgrađenim identitetom", dodao je Stanojević.

Komentari (0)

Biznis