Privreda

Crna Trava je "poreski raj" za paušalce - u opštini živi 1.156 građana, a imaju 473 firme

Komentari

Autor: Zlatica Radović

02/06/2021

-

06:57

Crna Trava je "poreski raj" za paušalce - u opštini živi 1.156 građana, a imaju 473 firme
Crna Trava je "poreski raj" za paušalce - u opštini živi 1.156 građana, a imaju 473 firme - Copyright Wikipedia/Радосав Стојановић

veličina teksta

Aa Aa

Ako bi se slepo verovalo statistici, svaki drugi, od 1.156 stanovnika Crne Trave, bio bi direktor ili bar vlasnik neke radnje. U ovoj, najmanjoj opštini u Srbiji, registrovane su čak 473 firme, a većina njihovih vlasnika ne živi u Crnoj Travi, već u Beogradu, Aleksincu ili Nišu.

Ovo malo mesto, koje je svrstano u četvrtu kategoriju po nivou nerazvijenosti u našoj zemlji, postalo je poslednjih godina poreski raj za paušalce. Zbog naknada i taksi koje su niže nego u velikim gradovima, privukli su vlasnike malih radnji, koji biznis prijavljuju na njihovoj teritoriji, a posluju u drugim, često i udaljenim mestima. 

Prema podacima Agencije za privredne registre, najveći broj preduzetnika u poslovnom imenu ima termin "građevinska zanatska radnja", a pružaju usluge izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, fasadne i molerske radove i druge specijalizovane usluge u oblasti građevinarstva. 

Jedan beogradski arhitektonski biro, kao i tri privredna društva za proizvodnju električne energije registrovani su u ovoj opštini, a adrese za prijem pošte su im na Starom Gradu, odnosno  u Leštanima.

Prosečna plata smanjuje namete

"Jedna poljoprivredna zadruga je registrovana na opštini Crna Trava, a adresa za prijem pošte im je u Vladičinom Hanu, dok jedan DOO ima registrovano sedište u opštini Crna Trava, a adresa za prijem pošte je na Zvezdari u Beogradu. Gledano po godinama, 2016. su osnovane 44 preduzetničke radnje, a 2019. čak 150 ", navode u APR. 

Stručnjaci nisu iznenađeni zbog pojave da se firme registruju u lokalnim saomupravama daleko od mesta u kojima posluju. Ovaj manir, kako za Euronews Srbija kaže Aleksandar Vasić, iz Udruženja poreskih savetnika Srbije, bio je karakterističan za firme koje se bave informacionim tehnologijama i konsultantskim uslugama.

profimedia

"Obveznicima koji su paušalci, porez se utvrđuje u odnosu na vrstu delatnosti"

"Obveznicima koji su paušalci, porez se utvrđuje u odnosu na vrstu delatnosti, po koeficijentima i množe se sa prosečnom zaradom u opštini u kojoj su registrovani ili u Republici. Do prošle godine ovo je najčešće bio manir preduzetnika koji se bave računarskim programiranjem, jer su za njihovu delatnost koeficijenti veliki, pa im je značilo da se množe sa malim platama u nerazvijenim opštinama", priča Vasić.

On, međutim, napominje da je lane za pojedine delatnosti izmenjen propis, pa se sada za programere ne uzima prosek zarade iz lokalne samouprave, već samo republički, bez obzira gde su registrovani.  Kako navodi, staro pravilo i dalje važi za frizere, obućare, stolare... I dalje, svima njima više odgovara da budu prijavljeni u nerazvijenim opštinama.

"U interesu preduzetnika je da porez plate manje, a to odgovara i nerazvijenim opštinama u kojima se prijavljuju. Na gubitku su, međutim, one opštine u kojima vlasnici tih firmi i radnji žive i rade, jer porez plaćaju na drugom mestu, a njihov budžet je na gubitku", ističe Vasić. 

Na osnovu proračuna osnovnih troškova vidi se da se preduzetnicima isplati da odu do Crne Trave da se registruju. Jer, frizer koji je prijavio svoju radnju u Beogradu plaća doprinose od 30.828 dinara na minimalnu zaradu od 33.843 dinara. Onaj ko prijavi isti mali biznis u Crnoj Travi na istu mesečnu platu daje upola manje, 14.547 dinara. 

Jedni gube, drugi dobijaju

Iako su prihodi mnogo manji nego u opštinama koje su u kategoriji razvjenih, u Crnoj Travi kažu da njima prihod od "gostujućih" paušalaca mnogo znači. U ovoj lokalnoj samoupravi navode da su samo prošle godine naplatili 8,5 miliona dinara poreza i doprinosa, a u prva četiri meseca ove godine imaju naplatu od 4,5 miliona dinara. Predviđaju da će do kraja godine prihod biti oko 13 miliona.

Ova opština na Jugoistoku Srbije dospela je u žižu javnosti, jer joj je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dodelila priznanje za jednog od lidera preduzetništva.

U ovoj organizaciji ističu da je Crna Trava opština sa ubedljivo najmanjim brojem stanovnika i da spada među najnerazvijenije u Srbiji, a da je uprkos tome, u Crnoj Travi u 2020. osnovano 78 privrednih subjekata, i to u oblasti građevine po čemu su Crnotravci nadaleko poznati, ali i sektora usluga, među kojima su najzastupljeniji IT i knjigovоdstvo.

"Iako lokalna samouprava nema posebne programe podrške preduzetništvu, početnicima u poslovanju stoje na raspolaganju nacionalne mere i poreske olakšice, kao i responzivna lokalna poreska administracija, koja čini sve informacije lako dostupnim obveznicima, zajedno sa odeljenjem za privredu i finansije ove opštine, koji pružaju informacije u vezi sa započinjanjem i vođenjem poslovanja", navode u NALED.

Među opštinama koje su, zbog niskih naknada, takođe primamljive paušalcima su i Mionica, Ljig, Bosilegrad, Surdulica, Bojnik, Krupanj...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis