Privreda

Oporavak svetske ekonomije se očekuje 2022, ali ga mogu ugroziti korona, inflacija i energetska kriza

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2021

-

21:17

Oporavak svetske ekonomije se očekuje 2022, ali ga mogu ugroziti korona, inflacija i energetska kriza
Oporavak svetske ekonomije se očekuje 2022, ali ga mogu ugroziti korona, inflacija i energetska kriza - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evidentno je da svet izlazi iz krize, da je oporavak u toku i da se može očekivati vraćanje na dugoročni pozitivan trend u svetu. Oporavak svetske privrede u tekućoj godini očekuje se na nivou od šest odsto, a u narednoj 2022. godini, oko 4,6 odsto, rekao je profesor dr Dušan Vujović, nekadašnji srpski ministar finansija i vodeći ekonomista Svetske banke, otvarajući poslednje ovogodišnje FEFA Web razgovore.

Profesor je naglasio da će to biti moguće samo ukoliko se ne dese novi ekonomski poremećaji izazvani novom rundom pandemije ili restrikcijama u energetskim sirovinama. Vujović naglašava da postoje opasnosti da se u narednom periodu pokrenu i svi izvori inflacije – kako sa strane tražnje, tako i sa strane ponude, odnosno troškova.

“Nakon kontrakcije u 2020. godini, javlja se pritisak potrošačke tražnje koja je podignuta i merama državne pomoći, što nas dovodi u situaciju kada fiskalna ekspanzija počinje da biva problem. Osim toga, susrećemo se sa elementima poremećaja u snadbevanju što dovodi do nestašica i rasta cena u različitim oblastima - situacija u automobilskoj industriji je jedan od primera. Svemu tome se pridružila troškovna strana ponude sirovina i energenata na svetskom tržištu”, objašnjava Vujović i dodaje da je najvažnije da se inflacija prepozna i zaustavi u svakom segmentu, jer bi to stopiralo oporavak ili bi dovelo do popuštanja mera protiv virusa.

Vujović ističe i da, uz sve ove pritiske treba imati u vidu i one koje uzrokuje četvrta industrijska revolucija, a koja dovodi do potencijalnog rasta nezaposlenosti s jedne, i manjka kvalitetno obučenog kadra, s druge strane.

profimedia

 

Profesor FEFA Nebojša Savić i predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije podseća da su pokidani lanci dobavljača ugrozili dobar deo američke i evropske privrede, a što se, čini se, najviše primećuje u automobilskoj industriji. Profesor veruje da će Srbija ove godine imati privredni rast veći od sedam odsto, dok se za sledeću godinu predviđa usporavanje na 4,5 odsto.

"Šta će se dešavati dalje sa pandemijom, presudno će uticati na to šta će se odvijati na ekonomskom, ali i drugim planovima - pozitivno ili negativno, ne možemo reći sa sigurnošću. Naš rast je uglavnom bio baziran na izvozu, ali i domaćoj potrošnji u kojoj je najviše doprineo građevinski sektor vođen javnim investicijama - to će i dalje davati podsticaj rastu. Međutim, ostaju otvorena pitanja vezana za inflaciju i generalno pitanja strateškog tipa”, ističe profesor Savić.

"Sve više se govori o biflaciji"

On napominje da je naša inflacija dodaje on, najvećim delom uvozna i da u ovom trenutku dominanatan uticaj dolazi sa strane ponude, mada jednim delom imamo uticaj i sa strane tražnje.

"Na tražnju se može uticati merama, ali sa lancima snabdevanja, Srbija malo šta može da uradi”, priznaje prof. Savić i dodaje da sumnja da će doći do stagflacije na globalnom nivou. “Više se govori o biflaciji, odnosno da jedan deo cena stragnira ili čak pada, dok drugi deo cena “vuče” ozbiljno napred, što je trenutno situacija sa energentima. Izvesno je, međutim, da bi razvoj inovativnosti mogao da odgovori na tekuće i potencijalne probleme, te ubrza oporavak, a kasnije i napredak”.

Profesorka Ana Trbović, inače suosnivačica startapa koji okuplja više od 100 vodećih elektroprivreda u svetu i firme proglašene tehnološkim pionirom za inovacije i razvoj blokčejn tehnologije u energetici, naglašava da je, kada je biznis u pitanju, očigledna tranzicija ka otvorenim poslovnim modelima – ka onima koji ne štite svoju intelektualnu svojinu, već na drugi način grade reputaciju i razvijaju svoj proizvod ili uslugu.

“Primetan trend koji se pojavio u tekućoj i koji se tek očekuje u narednim godinama jeste jača saradnja između startapa i velikih kompanija, i to najpre u polju veštačke inteligencije i mašinskog učenja", napominje doc. dr Tanja Kuzman, senior menadžerka za inovacije u PwC.

"Kako ne bi samostalno razvijale, te kompanije uveliko angažuju, investiraju ili kupuju određene strartape sa ciljem ubrzanja svoje poslovne transformacije. Ovakav proces još nije dovoljno zastupljen u Srbiji, obzirom na nedovoljan stepen sistemske razvijenosti startup ekosistema. Iz te perspektive, mere usmerene na njegovo snaženje, uključujući veću dostupnost alternativnih izvora finansiranja i mentorske poslovne podrške predstavljaju jednu od ključnih agendi na putu razvoja inovacija u našoj zemlji", rekla je dr Kuzman.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis